Als gevolg van vier maatschappelijke ontwikkelingen zal 2023 een zeer uitdagend jaar worden voor het HRM beleid

Nieuws

Als gevolg van vier maatschappelijke ontwikkelingen zal 2023 een zeer uitdagend jaar worden voor het HRM beleid

Als gevolg van vier maatschappelijke ontwikkelingen zal 2023 een zeer uitdagend jaar worden voor het HRM beleid. 

  1. De voortdurende personeelsschaarste;
  2. Sterk stijgende personeelskosten door de loonstijgingen als gevolg van de hoge inflatie;
  3. De sterk stijgende energielasten, is jouw bedrijf energie-intensief?;
  4. De macro-economische ontwikkelingen, komt er een echte recessie, met vraaguitval, of valt dat mee? 

In dit artikel geven wij jou een aantal tips die vaak teruggrijpen op artikelen die wij al eens eerder hebben geschreven. Sommige tips zijn voor de hand liggend, anderen wellicht een eyeopener. Het kernwoord voor alle tips en tools is: Tijd en aandacht geven aan PREVENTIE!

Relatie tussen HRM en je bedrijfsplan

Wat zijn jouw plannen voor de middellange termijn, de komende 2 tot 5 jaar? Heb je een bedrijfsplan? Als je dat niet hebt en gewoon doorgaat met business as usual, kom je misschien voor onaangename verassingen te staan. Wij adviseren je een middellang termijnplan te maken met een SWOT-analyse. Niet alleen een analyse op HR-vlak maar een analyse voor je hele bedrijf. Beide analyses zijn met elkaar verbonden en geven risico’s en ook kansen aan. Geen idee waar je moet beginnen? Rob Gremmee van Willems Personeels- & Organisatieadvies kan je op weg helpen.

Ongeacht de uitkomst van de analyse mag in je bedrijfsplan jouw belangrijkste asset,  je personeel niet ontbreken. Waar kan je aan denken bij het opstellen van een HR-plan?

  • Maak een Strategische Personeelsplanning. Wie heb je nu en in de nabije toekomst nodig met welke competenties, ervaring en vaardigheden?
  • Een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) voor jouw werknemers. Ontbreken er competenties en vaardigheden bij collega’s, nu of in de toekomst? Stel een POP op;
  • E-learning en hybride leren als moderne methode om te ontwikkelen; 
  • Je kunt ook gebruik maken van het Stap-budget met € 1000.- subsidie voor cursussen en opleidingen; 
  • (parttime) Willen doorwerken. Heb je in de nabije toekomst personeel nodig als gevolg van pensioneringen of uitbreiding? Ga dan echt tijdig aan de slag met het aantrekken van nieuw personeel. En vergeet pensionado’s niet. 
  • Out-of-the-box denken bij het aantrekken van personeelDenk ook eens hier aan! 
  • Meer salaris, meer uren werken Je kunt daarnaast proberen om parttimers meer uren te laten werken. Dat is echter vaak minder eenvoudig dan je denkt, ons belasting- en toeslagensysteem zit in de weg en dan hebben we het nog niet over de kinderopvang;   
  • Duurzame inzetbaarheid, voorkom langdurige of voortijdige uitval; 
  • Stay-gesprekken wie zijn jouw key-employees, de medewerkers die je niet kwijt wil gezien hun bijzondere kennis, kunde en ervaring. Weet je zeker dat ze zullen blijven, wat zijn blijf-motieven? 
  • Een vertrouwenspersoon voor goede arbeidsomstandigheden en preventie van Psycho Sociale Arbeidsbelasting zoals pesten, agressie of seksuele intimidatie. Dit alles kost natuurlijk aandacht en tijd, maar je kunt hier veel personele zorgen mee voorkomen.

Hoe aantrekkelijk is jouw bedrijf eigenlijk?

Stel je hebt personeelsverloop, moeite hebt met het aantrekken van nieuw personeel en de blijf-motieven zijn niet geruststellend dan loont het te kijken naar de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf voor eigen- en nieuwe medewerkers. Want een Great Resignation wil je echt niet. Ga dus na hoe het salarishuis in elkaar zit, moet je meer salaris bieden of ander perspectief bieden aan high potentials. Zorg in ieder geval voor een prettige werksfeer en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden waarmee je het personeel kunt binden.

Een heel verhaal…
Natuurlijk kan je niet alles wat hier boven omschreven staat tegelijk aanpakken. Probeer te prioriteren. Wij van Willems Personeels- & Organisatieadvies kunnen je daarbij tegen lage kosten helpen. Weten hoe je er op hoofdlijnen voorstaat met je personeelsbeleid? Doe dan eerst de Quickscan

Meer weten? Neem contact op met:
Bel Luc Willems, 06- 41297624 of mail Alex Lahpor via alex@lwpa.nl

#lwpa #hrm #behoudpersoneel #wervingpersoneel #personeelsplanning #duurzameinzetbaarheid #salarisverhoging #arbeidsvoorwaarden #verloop #vertrouwenspersoon #staygesprekken