De Great Resignation, ook in Nederland?

Nieuws

De Great Resignation, ook in Nederland?

In de VS namen in 2021 47,3 miljoen mensen ontslag op een beroepsbevolking van 162 miljoen. Dat is ruim 29%! Veel werknemers pikken het niet langer in de USA dat ze worden onderbetaald, niets in te brengen hebben, veel te weinig vakantiedagen hebben en dat ze te maken hebben met een werkgever die de flexibiliteit van een loden deur heeft.

Kan dat ook in Nederland? Kan dat ook bij jouw bedrijf?

Is deze trend ook te zien in Nederland? Het antwoord is ja. Gelukkig nog niet zo heftig als in de VS, maar ook hier zie je dat werknemers het niet langer accepteren om onderbetaald werk te moeten doen, vaak op basis van schijnzelfstandigheid als zzp-er. Het wordt steeds minder normaal gevonden om als zelfstandige tegen stukloon de maaltijden of de boodschappen hardrijdend op de fiets te moeten rondbrengen. 

Door de grote vraag naar nieuw personeel in de Techniek, de Bouw, de Zorg, de Horeca en bijvoorbeeld de Politie ontstaat er heel veel dynamiek op de arbeidsmarkt. Er zijn veel vacatures en het aanbod van goed opgeleide medewerkers is schaars. Wat je als ondernemer niet wil is dat je best opgeleide en productiefste medewerkers vertrekken omdat het gras elders groener is (of lijkt). Houdt dus zelf de vinger aan de pols en voorkom ongewenst verloop.  

Hoe voorkom je ongewenst verloop?

  • Wees flexibel; 
  • Neem werknemers serieus, luister naar hun ideeën en wensen;
  • Biedt loopbaanperspectief, maar blijf reëel;
  • Toets regelmatig hoe tevreden je collega’s zijn, maak tijd vrij voor een goed gesprek;
  • Ga na of je secundaire arbeidsvoorwaarden nog marktconform zijn en pas dat aan;
  • Check of je salarishuis en de beloningen nog passen in deze arbeidsmarkt;   
  • Biedt ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden, denk aan het STAP budget van € 1000.-;
  • Zorg voor duurzame inzetbaarheid in je bedrijf;
  • Zorg voor passende omgangsregels op de werkvloer, creëer een vrouwvriendelijke werkomgeving, tolereer geen ongewenst gedrag.

Kortom; zorg ervoor dat je in alle opzichten aandacht besteed aan je personeel. Dat is de basis voor een goed personeelsbeleid waarmee je kan voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan! 

Meer weten over het voorkomen van ongewenst verloop in jouw bedrijf of de basis van een goed personeelsbeleid? Bel Luc Willems, 06 41297624 of mail Alex Lahpor alex@lwpa.nl

 #lwpa #hrm #ontslag #verloop #loopbaan #millennial #personeelsbeleid