Wantoestanden bij The Voice of Holland; hoe is het bij jouw bedrijf geregeld?

Nieuws

Wantoestanden bij The Voice of Holland; hoe is het bij jouw bedrijf geregeld?

Ophef over grensoverschrijdend (seksueel)gedrag  bij The Voice of Holland. Half Nederland buitelt over elkaar heen om hun afschuw kenbaar te maken. Wat duidelijk wordt is dat er bij The Voice geen externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon was aangesteld waar kandidaten of personeel terecht kon als er sprake was van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. 

Net als bij de ophef rondom #MeToo in de VS, is er ook nu sprake van een volstrekt ongelijke machtsverhouding tussen enerzijds de coaches, een regisseur, de bandleider en mogelijk andere ‘belangrijke’ betrokkenen en anderzijds de kwetsbare en vaak jonge kandidaten. 

Hoe is het geregeld bij jou in het bedrijf?

Daar heb je natuurlijk geen coaches en kandidaten, maar wél leidinggevenden en collega’s. Ook daar kunnen zich onderhuids problemen voordoen die te maken hebben met PsychoSociale Arbeidsbelasting op de werkvloer. Onder PSA worden de volgende ongewenste omgangsvormen verstaan;

  • Seksuele intimidatie, zowel fysiek als psychisch, voortdurende foute grappen etc.
  • Pesten;
  • Agressie en geweld;
  • Discriminatie

Ook een langdurige te hoge werkdruk wordt onder PSA verstaan.

Vraag: waar kan jouw personeel terecht als zij met PSA te maken krijgen?

Als dat niet in een protocol is neergelegd kunnen problemen blijven voortwoekeren met alle negatieve gevolgen van dien. Denk aan uitval! Aanbevolen wordt om met een externe vertrouwenspersoon te werken. De medewerkers moeten weten dat zij daar terecht kunnen zonder dat anderen daar kennis van hebben. Daarnaast moet in de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) worden onderzocht of in jouw bedrijf PSA voorkomt of zou kunnen voorkomen. 

De rol van de externe vertrouwenspersoon
Als belangrijk onderdeel van jouw arbobeleid kan een externe vertrouwenspersoon fungeren als hét aanspreekpunt van medewerkers die op een of andere manier te maken hebben met ongewenste omgangsvormen. Hij fungeert als luisterend oor, geeft advies en biedt hulp. Belangrijk is dat de klager er op kan vertrouwen dat alles wat besproken wordt vertrouwelijk is! Eerst wordt met de klager onderzocht op welke manier weer een veilige en prettige arbeidssituatie kan ontstaan.  Als dat niet mogelijk blijkt te zijn,  wordt onderzocht welke andere stappen kunnen worden gezet. 
De vertrouwenspersoon staat náást de melder en niet ervoor of erachter. 

Essentieel is dat alle personeelsleden weten hoe zij contact kunnen opnemen met de externe vertrouwenspersoon, buiten de werkgever om!

Onze externe vertrouwenspersoon Rob Gremmee
Onze senior adviseur Rob Gremmee kan als Externe Vertrouwenspersoon via Willems Personeels- en Organisatieadvies worden ingehuurd bij conflicten of andere PSA zaken.  Rob heeft de opleiding tot Vertrouwenspersoon gevolgd en is gecertificeerd bij het CERP / LVV.

Meer weten over de inzet van onze vertrouwenspersoon? Bel Luc Willems op 06 - 41 29 76 24 of Rob Gremmee 06-45492745.

#lwpa #hrm #sexueleintimidatie #psa #vertrouwenspersoon #rie