Personeelsgebrek? Denk ook eens hier aan!

Nieuws

Personeelsgebrek? Denk ook eens hier aan!

Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het lastiger om aan nieuw personeel te komen. Uitzendkrachten, detacheringskrachten een ZZP’ers worden steeds duurder en zijn niet altijd de oplossing voor de langere termijn. Met de volgende opties kom je wellicht verder;

  • Langer werken bestaand personeel
    Vraag medewerkers langer te werken. Vooral bij parttime medewerkers kan dit soelaas bieden. Je mag werken  aantrekkelijker maken door de extra uren ook extra te belonen, bijvoorbeeld met een opslag van zo’n 15%. Geef wel aan dat het tijdelijk is en leg de afspraak  vast. Misschien kunnen er meer uren gemaakt worden als de medewerker deels vanuit huis kan werken. Let op; in principe tellen de extra uren ook mee in de pensioenopbouw. 
  • Afkopen vakantiedagen
    Niet iedereen heeft behoefte aan heel veel vakantie- en atv dagen. Je zou kunnen aanbieden deze af te kopen. Let op: jouw werknemer moet minimaal het wettelijke aantal vakantiedagen behouden. Voor een fulltime dienstverband gaat het om 20 dagen.
  • BBL leerling voor een of twee jaar
    Denk eens aan een MBO leerling die de Beroeps Begeleidende Leerweg doet bij een mbo-instelling bij jou in de buurt. Deze leerlingen werken drie tot vier dagen in de week op jouw bedrijf en gaan een dag in de week naar school. Bespreek met de mbo-instelling welk niveau gewenst is. Er is een groot gebrek aan leer/werkplaatsen en je geeft de jeugd hiermee een kans.  Een BBL leerling werkt in principe een schooljaar bij jou, maar meerdere jaren kan ook. Natuurlijk moet de leerling goed begeleid worden en dat kost tijd. Daar staat tegenover dat de kosten van een BBL-er laag zijn. Je hebt zowel BBL leerlingen in de administratieve richting als in de techniek, handel, horeca en de zorg. Om te starten met BBL’ers moet je wel  een erkend leerbedrijf zijn. Ben je dat niet dan is erkend worden een hele korte eenvoudige procedure.   
  • De fitte gepensioneerde
    Er zijn veel jong gepensioneerden die graag parttime aan de slag zouden willen gaan. Als het AOW-gerechtigden zijn dan kan dit extra voordelig zijn. Door het lagere belastingtarief wordt werken dan voor hen aantrekkelijk en als werkgever betaal je minder loonbelasting.  In dit artikel  gaan we hier nader op in. Bij het in dienst nemen van AOW gerechtigden loop je weinig risico. De doorbetaling bij ziekte is beperkt tot 13 weken. 
  • Statushouders in dienst nemen
    Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning die vaak op zoek zijn naar werk. Hier zitten soms vakmensen of hoger opgeleide mensen bij die erg graag een kans krijgen. Een vluchteling in dienst nemen kan jouw organisatie veel opleveren. Voldoening, maatschappelijk verantwoord ondernemen of het beter aansluiten bij bepaalde klantgroepen. Functies waarbij de Nederlandse taal belangrijk is, zijn misschien minder geschikt. Bij Vluchtelingenwerk Nederland vindt je meer informatie. Via de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk kom je in contact met kandidaten. 
  • Werven via social media
    Plaats je vacatures ook op de social media van je bedrijf en jezelf en laat je collega’s en je directe netwerk dit zoveel mogelijk delen. Denk hierbij aan Linkedin, Facebook, Instagram en Twitter. Je verwijst altijd naar de vacature op jouw website. Laat collega’s op jouw website iets positiefs zeggen over het werken bij jouw bedrijf. Zorg wel dat je website actueel is. 
  • De medewerker als ambassadeur.
    Stimuleer dat medewerkers zelf actief betrokken worden bij de werving. Laat medewerkers een filmpje maken waarin zij aangeven wie ze zijn en waarom het leuk is om bij jouw bedrijf te werken. Zorg dat ieder in het bedrijf dat filmpje deelt oof minimaal de vacature op social media en beloon diegene als zijn of haar inspanning aantoonbaar geleid heeft tot aanname van de kandidaat. 

Aan de slag met je vacatures, met ondersteuning van Willems P&O advies?

Bel Luc Willems 06 41297624 of Alex Lahpor 085 8770186 

#lwpa #hrm #vacatures #arbeidsmarkt #statushouder #bbl #ouderemedewerker  

Interessante artikelen

Werken met vakantiekrachten, wat zijn de regels en wat moet je betalen?

De wettelijke mogelijkheden voor de inzet van jeugdige vakantiekrachten zijn best ruim. Zorg altijd voor goede werkinstructies en huisregels, besteed daar voldoende tijd aan! Jeugdigen zijn snel geneigd te zeggen dat ze het snappen. 

AOW leeftijd stijgt voorlopig niet verder dan naar 67 jaar

De AOW leeftijd hangt af van de levensverwachting. Mede als gevolg van Corona stijgt deze voorlopig niet verder dan tot 67 jaar in 2027.

E-learning en hybride leren; een methode om te ontwikkelen.

Uit onderzoek blijkt dat goed opgeleide medewerkers 10 tot 20% productiever zijn en dat zij beter in staat zijn om te gaan met vernieuwingen en de introductie van nieuwe producten.