Meer salaris: meer uren werken, een hogere beloning of beiden?

Nieuws

Meer salaris: meer uren werken, een hogere beloning of beiden?

Veel werknemers maken zich zorgen over hun salaris. Blijft dat hoog genoeg om ook volgend jaar in hun levensonderhoud te voorzien. Hoewel de energiekosten door de overheid voor een deel worden gemaximeerd en er tegemoetkomingen zijn voor de lagere inkomens is er veel onrust over de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud. Ook de vakbonden roeren zich. Het FNV vraagt om 10 tot 12% loonsverhoging en de terugkeer van de inflatiecorrectie. Hierbij worden stakingen niet geschuwd. Verder wordt er gevraagd om een minimumloon van € 14.- per uur. Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon met 10,15% omhoog naar € 12,40 bruto bij een 36-urige werkweek.

Werkgevers voelen weinig voor loonsverhogingen van 10% of meer in deze onzekere tijden en wijzen er op dat heel veel werknemers parttime werken. Als deze werknemers meer willen verdienen moeten ze maar meer gaan werken. Er is vaak meer dan genoeg werk! Waarom doen zo weinig parttimers dat?

Wat levert meer uren werken op?
Een rekenvoorbeeld, Annette is apothekersassistente en werkt 24 hr. in de week. Haar bruto salaris bedraagt € 2130.- per maand. In de CAO is opgenomen dat er sprake is van een fulltime dienstverband bij een 36-urigige werkweek. Zij betaald hierover € 238,50 loonheffing en daarnaast 5,5% Zvw premie, ofwel € 117,15. Daarnaast zal een eigen bijdrage voor het pensioen van toepassing zijn. Stel dat deze 2% is, ofwel € 42,60.- Het netto salaris bedraagt hiermee € 1732.- ofwel 81% van het bruto salaris. 

Stel Annette gaat 30 uur in de week werken. Haar bruto salaris stijgt met € 532,50 naar € 2662,50.  De loonheffing wordt € 453,42, de Zvw premie wordt € 146 en de eigen bijdrage pensioen € 53,25. Netto salaris; € 2010.- Netto stijging; €278.- op een bruto stijging van € 532, 50! Je houdt van je loonstijging maar 52% over! Stel nou eens dat ook meer dure kinderopvang moet worden geregeld, de zorgtoeslag lager uitpakt, de huurtoeslag misschien wordt verlaagd en het moge duidelijk zijn dat meer werken in dit voorbeeld niet loont. Oorzaak: ons systeem van heffingen en toeslagen dat parttimers bevoordeeld en fulltimers straft. Pas als kinderopvang bijvoorbeeld gratis wordt, zal meer uren maken meer gaan lonen. Het kan overigens nog ongunstiger, vanaf een  salaris van €3055.- bruto per maand begint de arbeidskorting af te bouwen en hou je naar verhouding nog minder over van een salarisverhoging….

Wat zou wel kunnen?

Arbeidsmarkttoeslag
Je zou als werkgever meer uren werken kunnen belonen door over het meerdere aantal uren een arbeidsmarkttoeslag uit te keren, bijvoorbeeld van 30% over de zes extra gewerkte uren.  In het rekenvoorbeeld stijgt het netto loon naar € 2092, netto stijging  €360.- ofwel 21% meer netto salaris tegenover 25% meer uren en 32,5% meer bruto salaris.
Duur? Misschien wel, maar als je daarmee een knelpunt kunt oplossen, dan is het te overwegen.
Nadeel; hoe ga je om met personeel dat al meer uren standaard werkt?

Reiskostenvergoeding 
Vergoed de reiskosten woon-werkverkeer ongeacht de manier van vervoer met € 0,19 per km. Stel iemand komt 4 dagen in de week op de fiets en heeft geen reiskostenvergoeding, enkele reisafstand 8km, dan komt dat op een netto vergoeding van € 52.- per maand. In 2023 € 57.-

Geef een energietoeslag uit de vrije ruimte van de Werkkostenregeling
De vrije ruimte van de WKR bedraagt in 2023 3% van de loonsom tot € 400.000.-  
Stel je loonsom blijft hier beneden. De vrije ruimte van Annette bedraagt dan € 828.- Netto wel te verstaan! Je kan dan verder niets leuks meer doen natuurlijk.

Afkopen bovenwettelijke verlofdagen, overgebleven verlofdagen
Dat kan, maar hier wordt gewoon loonheffing over berekend.

Conclusie
Verwacht niet teveel van je parttime werkende collega’s als je ze vraagt meer uren te gaan werken. 
Probeer creatief te zijn en kijk wat voor overige interessante secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt bieden, zonder alle salarissen sterk te moeten verhogen.

Even brainstormen?
Neem hiervoor contact met ons op! Luc Willems, luc@lwpa.nl  M: 06 41297624 of Alex Lahpor, alex@lwpa.nl T: 085 – 8770186.