Het belang van tertiaire arbeidsvoorwaarden voor verschillende generaties werknemers

Nieuws

Het belang van tertiaire arbeidsvoorwaarden voor verschillende generaties werknemers

Primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat is wat?

Primaire arbeidsvoorwaarden hebben betrekking op het salaris, een eventuele 13e maand, de functie en het aantal te werken uren alsmede de werktijden en het wettelijke aantal vakantiedagen.  Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak ook in geld uit te drukken maar kan je zelf bepalen. Denk bijvoorbeeld aan bovenwettelijke vakantiedagen, de pensioenregeling, reiskostenvergoeding een auto van de zaak, en eventueel het opleidingsbudget. Zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden staan in de arbeidsovereenkomst. 

Tertiaire arbeidsvoorwaarden, waar kan je aan denken?

Dit zijn faciliteiten en voordelen die werkgevers bieden om het bedrijf extra aantrekkelijk te maken om daar te komen werken en vooral om daar te blijven! Deze voordelen zijn meestal niet direct in geld uit te drukken. Hier volgen een aantal voorbeelden die afhankelijk van het soort organisatie vaak onderdeel zijn van hun HR beleid:

  • Uitstekende koffie- en thee voorziening;
  • Een bedrijfskantine;
  • Mooie én gezonde werkomgeving met aandacht voor het binnenklimaat;
  • Mogelijkheid voor thuiswerken, flexibiliteit in werkuren;
  • Eigen parkeergelegenheid;
  • Ruimere reiskostenvergoeding, ook voor fietsers, wandelaars;
  • Vrijdagmiddagborrel of vaste borrelavond;
  • Kerstpakket, eindejaar diner;
  • Geweldige bedrijfsuitjes;
  • Meditatieruimte;
  • Attenties als bosje bloemen, fruitmand;
  • Ruimte voor ontspanning, met bijvoorbeeld dartboard, tafeltennis, fitnessapparatuur, TV met gameconsole;
  • Fiets van de zaak.

Let op: vaak worden de kosten van sommige tertiaire arbeidsvoorwaarden gedekt uit de Werkkostenregeling.

Maak je bedrijf extra aantrekkelijk

Het belang van tertiaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden, vooral voor verschillende generaties werknemers. Om verloop zoveel mogelijk te beperken en je werknemers fit en gemotiveerd te houden zijn goede tertiaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk om je  werknemers te behouden én je bedrijf aantrekkelijk te maken voor nieuw personeel! Niet elke generatie werknemers is gevoelig voor dezelfde voordelen. We gaan ze even langs.

Babyboomers

Babyboomers zijn de generatie geboren tussen 1946 en 1964. Die van voor 1957 zijn al met pensioen, het gaat dus om werknemers met geboortejaar 1957 of later. Ze hebben een andere kijk op werk dan jongere generaties. Ze zullen meestal niet meer van baan veranderen en geven de voorkeur aan stabiliteit en zekerheid. Ze vinden het prettig als er actief wordt gewerkt aan hun  'duurzame inzetbaarheid' Misschien is minder uren werken in aanloop naar het pensioen een idee?  Voor deze generatie is een stabiele baan met een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goede pensioenregeling belangrijk. De mogelijkheid om vakantiedagen in te zetten om hun pensioen naar voren te halen wordt erg gewaardeerd. Babyboomers willen wél graag bijblijven, hun kennis overdragen en niet meer zoveel stress ervaren. Communicatie over de veranderende pensioenregelingen is belangrijk. Sommige AOW gerechtigden willen misschien parttime doorwerken. Dit kan voor werkgevers én werknemers aantrekkelijk zijn. 

Generatie X

Generatie X bestaat uit mensen geboren tussen 1965 en 1980 en heeft meer interesse in flexibiliteit en werk-privébalans dan babyboomers. Deze generatie heeft vaak nog schoolgaande en studerende kinderen en oudere ouders om voor te zorgen, dus flexibele werktijden en thuiswerkopties zijn belangrijk. Ze zijn ook geïnteresseerd in betaalde opleidingen en trainingen om hun vaardigheden en kansen op promotie te verbeteren. Hoe ouder een werknemer wordt, hoe meer aandacht er komt voor het pensioen. Fit blijven is ook belangrijk voor deze generatie. Wees attent op mantelzorgers die soms zwaar belast worden!

Millennials

Millennials zijn geboren tussen 1981 en 1996 en zijn opgegroeid in een wereld van technologie en connectiviteit. Ze geven de voorkeur aan een baan met een goede werk-privébalans en flexibele werktijden en zijn vaak ook geïnteresseerd in de cultuur en waarden van het bedrijf waarvoor ze werken. Millennials zijn daarnaast geïnteresseerd in voordelen zoals betaalde tijd voor vrijwilligerswerk en werk dat een positieve impact heeft op de maatschappij. Veel millennials zijn jonge ouders met weinig tijd. Zij willen graag gebruik maken van alle verlofregelingen rondom ouderschap en bevalling. Vooral hoog-opgeleide milennials verwachten dat er naar hen wordt geluisterd. Hou daar rekening mee!

Generatie Z

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, is de jongste generatie op de arbeidsmarkt en heeft nog maar net zijn intrede gedaan. Deze generatie heeft een sterke interesse in technologie en duurzaamheid en geeft de voorkeur aan banen met een positieve impact op de samenleving. Generatie Z hecht ook veel waarde aan flexibele werktijden en thuiswerkopties, omdat ze zijn opgegroeid met technologie die het mogelijk maakt om altijd en overal te werken.

Meedenken over Tertiaire arbeidsvoorwaarden?
Wij komen graag sparren over de tertiaire arbeidsvoorwaarden als onderdeel van het gehele HRM beleid, inclusief de beloningen. 

Meer weten?
Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #tertiairearbeidsvoorwaarden #secundairearbeidsvoorwaarden #babyboomers #generatiex  #generatiez #milennials #duurzameinzetbaarheid #verlofregelingen