Stimuleer Permanente educatie als onderdeel van Duurzame inzetbaarheid, vooral bij oudere werknemers!

Nieuws

Stimuleer Permanente educatie als onderdeel van Duurzame inzetbaarheid, vooral bij oudere werknemers!

Sommige werkgevers zien 40 plussers al als ‘oud’. 
Hoewel ze nog wel productief zijn is er weinig animo om in deze groep te investeren in termen van het verwerven van nieuwe vaardigheden en competenties. ‘Laat ze lekker hun ding doen’ horen we vaak. Ondertussen vergrijst de bevolking en moeten werknemers tot hun 67 of langer blijven werken én is er sprake van een ernstig personeelstekort op de arbeidsmarkt. Als leidinggevenden te weinig aandacht besteden aan oudere werknemers ontstaat er iets als ‘self fullfilling’prophecy’. De houding van de werknemers verandert en de loopbaan bloedt dood. 

Als werkgever heb je het meeste plezier aan je werknemers als ze niet alleen productief zijn, maar ook lekker in hun vel zitten, loyaal zijn én het naar hun zin hebben. Volgens Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit is een duurzame loopbaan te definiëren als ‘happy, healthy & productive’. 
We vatten dit ook wel eens samen als “duurzame inzetbaarheid’.  Een van de belangrijkste onderdelen van duurzame inzetbaarheid is het belang van permanente educatie.

Waarom is permanente educatie, ook wel levenslang leren genoemd, nou zo belangrijk, juist voor oudere werknemers?

Permanente educatie is belangrijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Voor oudere werknemers is het echter van bijzonder belang. Er zijn verschillende redenen waarom permanente educatie voor oudere werknemers essentieel is voor hun professionele en persoonlijke groei.

  1. Permanente educatie is cruciaal om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen en trends in hun vakgebied. Technologie en innovatie evolueren voortdurend en oudere werknemers kunnen mogelijk niet altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en methoden. Door zich voortdurend bij te scholen, kunnen oudere werknemers hun vaardigheden en kennis op peil houden en zo hun prestaties verbeteren.
  2. Permanente educatie kan oudere werknemers helpen om zich aan te passen aan veranderende werkomgevingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van herstructureringen, fusies en overnames. Door zich voortdurend bij te scholen, kunnen oudere werknemers nieuwe vaardigheden en kennis opdoen die hen in staat stellen om beter om te gaan met veranderingen in hun werk.
  3. Levenslang leren  kan oudere werknemers helpen om zich voor te bereiden op toekomstige carrièremogelijkheden. Het kan oudere werknemers nieuwe vaardigheden en kennis bieden die nodig zijn voor promoties of een carrièreswitch.

Ten slotte kan permanente educatie oudere werknemers helpen om hun persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. Het kan hen nieuwe uitdagingen en kansen bieden om hun interessegebieden te verkennen en nieuwe hobby's te ontdekken. Het kan ook bijdragen aan hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Ofwel het aspect ‘happy’ komt hier nadrukkelijk om de hoek kijken.

Kortom, permanente educatie is van cruciaal belang voor oudere werknemers. Het helpt hen om up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en trends, zich aan te passen aan veranderende werkomgevingen, zich voor te bereiden op toekomstige carrièremogelijkheden en hun persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. Door voortdurend te leren, kunnen oudere werknemers hun vaardigheden en kennis up-to-date houden en zo een waardevolle bijdrage blijven leveren aan hun werkgever en de samenleving als geheel. Duurzame inzetbaarheid in optima-forma!

Werkgevers kunnen samen met hun werknemers bekijken of er wellicht mogelijkheden zijn om gebruik te maken van een van de cursussen waarvoor de STAP regeling geldig is of mogelijk gebruik te maken van de SLIM-subsidie. Laat altijd de behoefte van je collega én het bedrijf aansluiten op elkaar, zodat er sprake is van een win-win situatie.

Meer weten over  duurzame inzetbaarheid, permanente educatie en de inbedding in jouw hrm-beleid?
Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 l.willems@lwpa.nl of Alex Lahpor, 085 8770186 alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #permanenteeducatie #duurzameinzetbaarheid #levenlangleren #productivteit #stap #bijblijven #menselijk kapitaal#slim