Wees zuinig op je (on)bekende mantelzorgers!

Nieuws

Wees zuinig op je (on)bekende mantelzorgers!

Een op de vier werknemers is ook mantelzorger!

Wist je dat één op de vier werknemers het werk combineert met het zorgen voor een (langdurig) zieke of hulpbehoevende ouder, partner, kind of andere naaste? Dit grote aantal wordt veroorzaakt door de vergrijzing, de personeelstekorten in de zorg en het langer thuiswonen van ouderen. Verzorgingstehuizen bestaan immers niet meer. In de zorgsector is zelfs een op de drie werknemers ook mantelzorger… De mantelzorgers zijn veelal vrouwen, met een nadruk op de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar.

Gevolgen van combineren mantelzorg met werk

Mantelzorgers die ook werken lopen vaak niet te koop met hun aanvullende zorgtaak. Vaak gaat het combineren goed, maar overbelasting en daarmee uitval ligt op de loer. Werkende mantelzorgers hebben meer gezondheidsklachten en melden zich twee keer zo vaak ziek! Bijna 25% van de mantelzorgers overweegt om (tijdelijk) minder uren te gaan werken en een op de tien overweegt zelfs om helemaal te stoppen met werken omdat het niet langer is vol te houden.

Wat kan je doen als werkgever?

In deze tijd van personeelskrapte wil je graag je huidige personeel behouden. Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg blijkt dat meer dan 90% van de mantelzorgers het prettig zou vinden als werkgevers meer rekening zouden met hun aanvullende zorgtaken. In de eerste plaats is het daarom van belang dat je weet wie van jouw medewerkers ook mantelzorgtaken heeft. Bespreek dit met je collega’s en ga samen na of er aanpassingen op het werk nodig zijn of dat er meer hulp in de thuissituatie nodig is. Zo kan je denken aan het verschuiven van werktijden of bijvoorbeeld meer thuis werken om reistijden te beperken zodat meer tijd overblijft.

Langdurig zorgverlof in plaats van contractueel minder werken

Een werknemer kan langdurig zorgverlof aanvragen bij de werkgever, als er redelijkerwijs geen andere personen zijn die voor de naaste kunnen zorgen.  Dit is een recht en kan alleen in zwaarwegende omstandigheden geweigerd worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het toekennen van bijvoorbeeld 4 tot 8 uur in de week. Bij langdurig zorgverlof is de werkgever niet verplicht om het salaris door te betalen. Je zou kunnen overwegen om tijdelijk een deel van het salaris wél door te betalen. Het kan zijn dat er in de CAO of het personeelsreglement andere afspraken over het salaris staan. Die zijn dan geldend. Voordeel van langdurig zorgverlof is dat de arbeidsovereenkomst niet wordt aangepast. De werknemer behoudt het recht op het contractueel afgesproken aantal uren. Tijdens het zorgverlof gaat de opbouw van wettelijke vakantiedagen gewoon door. Ook bij onbetaald langdurig verlof!

Door zorgvuldig om te gaan met medewerkers die ook mantelzorger zijn, zal er minder ziekteverzuim ontstaan en toon je aan mee te willen denken en flexibel te zijn! 

Hebt u medewerkers die ook mantelzorger zijn? Laat ons u helpen!
Meer weten? bel of mail Luc Willems, luc@lwpa.nl  M: 06 41297624 of Alex Lahpor, alex@lwpa.nl T: 085 – 8770186.

#lwpa #hrm #mantelzorgers #zorgverlof #verzuim #preventie #duurzame inzetbaarheid