9 weken doorbetaald ouderschapsverlof van kracht

Nieuws

9 weken doorbetaald ouderschapsverlof van kracht

Alle verlofregelingen rondom ouderschap en geboorte, Wet Betaald Ouderschapsverlof is met ingang van 2 augustus 2022 van kracht!

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers recht op 9 weken (gedeeltelijk) doorbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof moet vallen in het eerste levensjaar van het kind. De betaling wordt door het UWV gedaan. De doorbetaling van het verlof is 70% van het bruto dagloon met een maximum van €163,03 per dag. De maximale uitkering bedraagt €3546,58 bruto per maand. (peildatum 1 juli 2022)

Met deze regeling bestaat het ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022 dus uit een voor 70% doorbetaald gedeelte van 9 weken en een periode van 17 weken die niet wordt doorbetaald, tenzij daar in de cao andere afspraken over zijn gemaakt. Die 17 weken kunnen later worden opgenomen tot het betreffende kind 8 jaar wordt. Bij een tweeling is zelfs twee keer recht op het ouderschapsverlof.

Gevolgen voor werkgever

De werkgever moet de uitkering bij het UWV aanvragen voor de medewerker. Dit kan pas nadát het verlof is opgenomen! Dit moet dus voorgeschoten worden.

Let op: dit ouderschapsverlof kan met terugwerkende kracht door werknemers worden aangevraagd voor kinderen die de afgelopen twaalf maanden zijn geboren! 

Voorbeeld 1, een collega is vader geworden op 3 mei 2022, dan heeft hij nog recht op 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof dat uiterlijk 2 mei 2023 moet zijn opgenomen. 

Voorbeeld 2; een collega is op 2 september 2021 moeder geworden. Dan heeft zij nog recht op 70% doorbetaald ouderschapsverlof van 2 augustus 2022 tot en met 1 september 2022. Haar (deeltijd)salaris bedraagt € 1800.- per maand, 70% hiervan is bruto € 1260. Netto is de achteruitgang 28,9%. 

Aandachtspunten voor werknemers

Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk aan bij je werkgever. Het verlof mag ook verspreid worden opgenomen, bijvoorbeeld door 1 dag in de week verlof op te nemen. Bij een fulltime baan heb je dan recht op één dag verlof gedurende 45 weken! Verlof opnemen doe je in samenspraak met je werkgever. Alleen als de bedrijfsvoering ernstige schade ondervindt van het verlof kan dit geweigerd worden.

Netto achteruitgang minder dan 70%

Omdat minder belasting betaald hoeft te worden is de achteruitgang in netto salaris minder dan de achteruitgang in bruto salaris. (witte tabel, 5,5% Zvw premie)

Voorbeeld 1, fulltime werknemer, salaris is € 3501.- per maand, netto € 2477.-,  70% hiervan is bruto € 2477 en netto € 1948.- Netto is de achteruitgang procentueel kleiner, geen 30% maar 21,4% 

Voorbeeld 2, parttime werknemer, salaris is € 1800.- per maand, netto € 1579.-,  70% hiervan is bruto € 1260 en netto € 1123.- Netto is de achteruitgang procentueel maar iets kleiner, geen 30% maar 28,9%.

Overige verlofregelingen rondom geboorte

Geboorteverlof voor partners

Sinds 1 januari 2019 heeft een werknemer waarvan de partner is bevallen, recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan doorbetaald geboorteverlof (partnerverlof). Op de dag van de bevalling zélf kan gebruik gemaakt worden van het calamiteitenverlof. Beide regelingen worden door de werkgever betaald. 

De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen maar wel binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

Aanvullend geboorteverlof voor partners

Na opname van het geboorteverlof is er ook recht op één tot vijf weken aanvullend geboorteverlof. De werknemer krijgt hierbij een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van zijn bruto dagloon met een maximum van €163.03. (peildatum 1 juli 2022). 

Het aanvullend geboorteverlof dient opgenomen te worden binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Daarvoor moet eerst het geboorteverlof van een week te zijn opgenomen. 

De werkgever vraagt de uitkering aan bij het UWV en betaalt de werknemer uit.  

In principe kan een werkgever een verzoek niet weigeren, maar indien een verzoek toegekend wordt kan er wel rekening gehouden worden met de mogelijkheden die er zijn in de organisatie, denk aan aanpassing van het werkrooster bijvoorbeeld. 

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Een zwangere werkneemster heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal is er recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag gespreid opgenomen worden.

Zwangerschapsverlof berekenen

Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Het begin van het verlof wordt berekent door vanaf de dag na de uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen.

U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat u minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, wordt opgeteld bij het bevallingsverlof. Gaat u bijvoorbeeld 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof, dan telt u 1 week op bij uw bevallingsverlof. Wordt uw kind later dan de uitgerekende bevallingsdatum geboren, dan wordt uw bevallingsverlof hierdoor niet korter maar blijft 10 weken. Is de baby te vroeg geboren, dan tellen de dagen dat het zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.

De laatste periode van het bevallingsverlof kan in delen worden opgenomen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van de bevalling. Dit deel van het verlof kan gespreid worden opgenomen over een periode van maximaal 30 weken. Dit in overleg met de werkgever.

Werkgever; let dus op voor de gevolgen.

Ouderschapsverlof opnemen voor partners én moeders wordt dus nog aantrekkelijker! De kans dat je collega naast het geboorteverlof van een week, het aanvullende geboorteverlof van 5 weken ook 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof opneemt ( al dan niet gespreid), is natuurlijk zeer reëel. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de jonge moeder die na haar Bevallingsverlof gebruik wilt maken van het doorbetaald ouderschapsverlof. We hebben het dan over een afwezige periode van 10 + 9 weken als alles achterelkaar wordt opgenomen. Bespreek dus tijdig het onderwerp geboorte- en ouderschapsverlof en voorkom verrassingen.

Neem alle regelingen op in het Personeelshandboek! 

Opname van dit soort regelingen in een personeelshandboek geeft duidelijkheid naar je personeel en voorkomt allerlei vragen. 

Duizelt het je al een beetje? Neem contact met ons op!
Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof, al dan niet betaald ouderschapsverlof, de regeling Zelfstandige en Zwanger, wij kunnen ons voorstellen dat veel ondernemers het overzicht kwijt zijn. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we leggen het graag uit. Bel Luc Willems 06- 41297624 of mail naar alex@lwpa.nl.