Vanaf 1 januari 2024 hebben we één minimumuurloon per leeftijdsgroep

Nieuws

Vanaf 1 januari 2024 hebben we één minimumuurloon per leeftijdsgroep

Het minimumuurloon wordt twee keer per jaar geïndexeerd. Om de inflatie te blijven volgen gaat  het kabinet per 1 januari  2024 het minimumloon met 3,75% verhogen. Voor een medewerker met een fulltime dienstverband van 21 jaar of ouder wordt het minimumloon € 13,27 per uur. 

Het uurloon is niet langer afhankelijk van de lengte van de fulltime werkweek in jouw branche of sector. Hierdoor verdwijnen de eigenaardige verschillen die we voorheen hadden. Per branche of bedrijf kan een hoger minimumloon gelden. Dat is dan afgesproken in de cao. 

Per 1 juli 2024 zal het minimumuurloon op initiatief van de Tweede Kamer eenmalig extra worden verhoogd met 1,2%, boven op de indexering. 

Ons advies; meer betalen levert meer op!

Omdat de concurrentie op de arbeidsmarkt nog steeds enorm is en om verloop te beperken, adviseren wij om altijd boven het minimumloon te gaan zitten. Kijk eerder naar de geleverde arbeidsprestatie en de toegevoegde waarde in plaats van sec naar de leeftijd en het (zeer) lage minimumjeugdloon. Om vakantiekrachten of flexwerkers aan te trekken én te behouden ontkom je er eigenlijk niet aan om uurtarieven te betalen die boven het minimumloon zitten. Lees ook eens ons artikel de great resignation en het artikel over de inzetbaarheid en beloning van jonge vakantiekrachten. Heb je werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt of overweeg je om iemand te werven met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan is het goed om te weten dat je hiervoor een loonkostensubsidie kunt krijgen.

Minimumuurlonen van 1-1-2024 tot 30-6-2024

 

Leeftijd:

Per uur:

Minimumloon 21 jaar en ouder

€ 13,27

Minimumloon 20 jaar

€ 10,62

Minimumloon 19 jaar

€ 7.96

Minimumloon 18 jaar

€ 6,64

Minimumloon 17 jaar

€ 5,24

Minimumloon 16 jaar

€ 4,58

Minimumloon 15 jaar

€ 3,98

 

Iemand van 21 jaar die het minimumloon verdient, houdt hier ongeveer €1860 netto aan over. Hierbij wordt rekening gehouden met de loonheffing uit de witte tabel én de Zvw heffing. 

Hoe zit het met de beloning in jouw bedrijf? Heb jij een goede, uitgebalanceerde salarisstructuur, gebaseerd op een functiewaarderingssysteem? Dat helpt bij het behoud van je personeel! Denk ook eens aan alternatieve beloningen die jou helpen om personeel te behouden! 

Meer weten? 
Neem dan contact op met Luc Willems, l.willems@lwpa.nl of Alex Lahpor 085 8770186,

#lwpa #hrm #minimumloon #beloning #salaris #minimumjeugdloon #verloop #vakantiekrachten