Loonkostensubsidie aangepast; per 1 juli 2023 ook mogelijke subsidie voor bestaand personeel

Nieuws

Loonkostensubsidie aangepast; per 1 juli 2023 ook mogelijke subsidie voor bestaand personeel

Om werkgelegenheid te stimuleren en bedrijven te ondersteunen, heeft de overheid verschillende instrumenten ingezet. Een van deze instrumenten is de loonkostensubsidie, een maatregel die tot doel heeft werkgevers te stimuleren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Per 1 juli 2023 is nu ook mogelijk om subsidie te krijgen voor personeel dat al in dienst is, maar waarvan de arbeidsproductiviteit achterblijft, bijvoorbeeld als gevolg van Long-Covid.

Wat is Loonkostensubsidie?

De loonkostensubsidie is een subsidie die werkgevers ondersteunt bij het in dienst nemen (en vanaf 1-7-23 ook in dienst houden) van medewerkers die moeilijker aan het werk kunnen komen. Werknemers met een arbeidsbeperking kunnen niet altijd het minimumloon verdienen. Bijvoorbeeld als de werknemer minder productief is dan een werknemer zonder een handicap. Met loonkostensubsidie krijgt de werknemer het normale salaris. De overheid betaalt de werkgever voor de kleinere productiviteit. Werkgevers vragen de loonkostensubsidie aan bij de gemeente.

De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. De maximale vergoeding is 70% van het minimumloon. Ook kan de gemeente voor maximaal de eerste zes maanden een loonkostensubsidie van 50% van het minimumloon inzetten, om mensen snel te kunnen plaatsen. Dit gebeurt in overleg met werkgever.
Zeker met de huidige personeelsschaarste is het de moeite waard om ook deze groep potentiële werknemers te betrekken bij je zoektocht naar nieuw personeel! 

Hoe Werkt het?

Je vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven. Deze werknemer ontvangt een uitkering in het kader van de Participatiewet.
De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan voor de werknemer als deze minder dan het minimumloon kan verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. Het is bedoeld voor werknemers die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. 

Doelstellingen en Voordelen

De loonkostensubsidie heeft verschillende belangrijke doelstellingen en voordelen:

  1. Inclusieve Arbeidsmarkt: Door werkgevers aan te moedigen werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, draagt de subsidie bij aan een inclusievere arbeidsmarkt waarin diverse groepen de kans krijgen om mee te doen.
  2. Werkgelegenheid: De subsidie vergroot de kans op werkgelegenheid voor mensen die anders mogelijk buiten de boot zouden vallen.
  3. Zelfredzaamheid: Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in staat te stellen werk te vinden en hun eigen inkomen te verdienen, bevordert de subsidie hun zelfredzaamheid en onafhankelijkheid.
  4. Kostenbesparing: Voor de overheid kan de loonkostensubsidie op de lange termijn kostenbesparend zijn, omdat het kan leiden tot minder afhankelijkheid van uitkeringen en andere sociale voorzieningen. 
  5. Oplossen personeelsgebrek: Voor werkgevers maakt de subsidieregeling het mogelijk om vacatures tegen lagere kosten op te vullen.

Uitdagingen en Kritiek

Hoewel de loonkostensubsidie veel positieve effecten heeft, zijn er ook enkele uitdagingen en kritiekpunten:

  1. Complexiteit: Het systeem kan complex zijn voor zowel werkgevers als werknemers, met verschillende criteria en voorwaarden.
  2. Afvlakking van Loonontwikkeling: Sommigen waarschuwen dat overmatig gebruik van loonkostensubsidies de loonontwikkeling kan afvlakken, aangezien werkgevers minder geneigd kunnen zijn om marktconforme lonen te bieden.

Loonkostensubsidie iets voor jouw bedrijf?

Misschien kan deze regeling je helpen bij het invullen van een vacature of het in dienst houden van een minder productieve werknemer. Graag willen wij met jou sparren om te bekijken of dit iets is waar je wat aan heb

Meer weten?
Neem contact op met Luc Willems, luc@lwpa.nl  06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #loonkostensubsidie #loonsubsidie #handicap #loonwaarde