De Officiële Waarschuwing

Nieuws

De Officiële Waarschuwing

Wat is het, wanneer en hoe gebruik je het dit?
Stel je bent echt ontevreden over het functioneren van een medewerker, maar je hebt onvoldoende onderbouwing voor ontslag. Je hebt je collega al eens eerder aangesproken op zijn gedrag of presteren, zie ook dit artikel, maar daar is niet of onvoldoende op gereageerd. Wat kan je doen om zijn gedrag of inzet te verbeteren? In zo’n situatie is als volgende stap een officiële waarschuwing op zijn plaats.  

Een officiële waarschuwing, wat is dat?

Een officiële waarschuwing die je als werkgever aan een werknemer uitdeelt kan je zien als een disciplinaire maatregel, vooralsnog zonder directe gevolgen voor het dienstverband en het salaris. Je waarschuwt de werknemer voor zijn wangedrag of ondermaats presteren en geeft aan zijn gedrag en/of presteren moet verbeteren omdat anders wel consequenties volgen. De medewerker kan overigens de officiële waarschuwing wel aanvechten. Reden te meer om de onderbouwing op orde te hebben.

Acht redenen voor een officiële waarschuwing

In het algemeen kan je stellen dat een officiële waarschuwing op zijn plaats is als de werknemer zijn werkzaamheden niet conform de bepalingen van de arbeidsovereenkomst, de functieomschrijving en de aanwijzingen van de leidinggevende uitvoert. Een tweede hoofdreden kan zijn dat het gedrag van de werknemer niet overeenkomt met de normen en waarden van de onderneming. Om het meer concreet te maken volgen hier zeven veel voorkomende redenen.

  • Structureel en aanwijsbaar onderpresteren;
  • Regelmatig te laat komen, te vroeg weggaan, te weinig uren maken;
  • Nalatigheid, ernstige slordigheid, afspraken niet nakomen;
  • Meerdere keren onder invloed van drugs en alcohol op het werk komen of deze op het werk gebruiken;
  • (Opzettelijk) negeren van veiligheidsvoorschriften en interne regels;
  • Veelvuldig ongeoorloofd ziekteverzuim of afwezigheid, niet voldoen aan het protocol inzake ziekteverzuim;
  • Grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van collega’s. Bij ernstige gevallen kan dit trouwens reden zijn voor ontslag op staande voet; 
  • Verzet tegen de leidinggevende, niet willen opvolgen van orders, subordinatie.

Hoe doe je dat, een officiële waarschuwing geven?
In de eerste plaats geef je een officiële waarschuwing mondeling in een één op één gesprek. In dit gesprek ga je in op je beweegredenen en bespreek je deze met je collega. Natuurlijk moet je de officiële waarschuwing schriftelijk vastleggen om deze op te nemen in het personeelsdossier. Daarom wordt in de meeste gevallen de officiële waarschuwing per aangetekende brief met ontvangstbewijs aan de werknemer bezorgd. Als er later nog meer disciplinaire maatregelen nodig zijn, zoals een schorsing of ontslag, kan je terugvallen op deze brief.

Vervolgafspraken
Tijdens het gesprek maak je met je collega sluitende afspraken over het verbeteren van het gedrag en/of de arbeidsprestatie. Maak de afspraken zoveel mogelijk meetbaar en spreek een tijdpad af. Leg de afspraken schriftelijk vast en laat ze door de werknemer ondertekenen. 

Wat als dit niet helpt?
Dan zullen we meer drastische maatregelen moeten nemen zoals een schorsing of ontslag. Hier komen we in een volgend artikel op terug.

Wat kan Willems Personeels- & Organisatieadvies voor u betekenen?
Wij hebben veel ervaring met het omgaan met niet functionerende medewerkers. Wij kunnen u helpen met het opstellen van de officiële waarschuwing en eventueel aanwezig zijn bij het gesprek. Meer weten? Bel Luc Willems, 06- 41297624 of mail naar luc@lwpa.nl of naar Alex Lahpor alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #officielewaarschuwing #disfunctioneren #wangedrag #ontslag