Hoe voorkom je te veel werkstress en burn-out bij jouw werknemers?

Nieuws

Hoe voorkom je te veel werkstress en burn-out bij jouw werknemers?

Werkstress, vermoeidheid, overspannenheid en burn-outs zijn al geruime tijd een groeiend probleem in de huidige krappe arbeidsmarkt. Het is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en het welzijn van werknemers, maar het heeft ook aanzienlijke gevolgen voor werkgevers in termen van verlies van productiviteit en stijgende ziekteverzuimkosten.  Uit onderzoek  van TNO in 2022 bleek dat zeker 1,3 miljoen Nederlanders kampen met stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, overspannenheid, lusteloosheid of een burn-out.

Volgens de arbodiensten valt ongeveer een kwart van alle ziektedagen die zij registreren inmiddels in de categorie psychisch verzuim! Wie uitvalt met dergelijke klachten is vaak langer dan honderd dagen uit de running. Dat zorgt weer voor meer druk bij andere medewerkers en zorgt zo voor een neerwaartse spiraal.

Als werkgever is het dus cruciaal om actie te ondernemen om het risico op burn-outs en werkstress bij werknemers te minimaliseren. Dit artikel verkent enkele effectieve manieren waarop werkgevers dit kunnen bereiken.

  1. Creëer een gezonde werkomgeving
    Een van de eerste stappen die werkgevers kunnen nemen om werkstress te verminderen, is het creëren van een gezonde werkomgeving. Dit betekent het bevorderen van een cultuur van respect, open communicatie en samenwerking. Werknemers moeten zich gesteund en gewaardeerd voelen. Hier valt ook het voorkomen van Psycho-Sociale Arbeidsbelasting onder (PSA). Daarnaast is het aanmoedigen van een goede werk-privébalans essentieel, zodat werknemers voldoende tijd hebben voor rust en ontspanning buiten het werk.
  2. Stel realistische verwachtingen
    Overmatige werklast en onrealistische deadlines kunnen leiden tot aanzienlijke werkstress. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de verwachtingen en doelen die aan werknemers worden gesteld, haalbaar zijn. Het opzetten van een realistisch takenpakket, een duidelijke functieomschrijving met daarin helderheid over verantwoordelijkheden en bevoegdheden en overeenstemming over prioriteiten, kan helpen om overbelasting te voorkomen.
  3. Bied opleiding en ontwikkeling aan, werk aan de copingstijl
    Het investeren in de groei en ontwikkeling van werknemers kan hen helpen stress te verminderen. Werkgevers kunnen trainingen en workshops aanbieden die gericht zijn op stressmanagement, timemanagement en het ontwikkelen van copingvaardigheden. Hierbij is copingvaardigheid de manier waarop iemand omgaat met stressvolle omstandigheden en tegenslagen, zijn of haar 'copingstijl'. Coping is afgeleid van het Engelse begrip 'to cope with', wat letterlijk betekent 'kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen'. Een slechte copingstijl is de neiging om bij hoge werkdruk steeds meer uren te gaan maken, af te zien van pauzes, en nooit ‘’nee’’ te zeggen. Ontwikkeling, bewustwording en training  geeft werknemers de tools om met uitdagingen om te gaan en te leren om te gaan met hun eigen ‘copingstijl’ . 
  4. Flexibele werkschema's
    Het aanbieden van flexibele werkschema's, zoals thuiswerken en flexibele werkuren, kan werknemers helpen om werk-privébalans te behouden. Dit is vooral belangrijk voor (jonge) ouders en collega’s die ook mantelzorger zijn. Wist je dat landelijk één op de vier werknemers ook mantelzorger is? Flexibiliteit stelt werknemers in staat om hun verantwoordelijkheden op het werk en thuis beter te beheren.
  5. Voorkom overuren
    Overuren zijn een veelvoorkomende oorzaak van werkstress. Werkgevers kunnen ervoor zorgen dat werknemers niet continu overwerken en voldoende tijd hebben om te herstellen. Het naleven van arbeidswetgeving met betrekking tot werktijden is cruciaal om overbelasting te voorkomen.
  6. Luister naar de behoeften van werknemers
    Open communicatie is van vitaal belang. Werkgevers kunnen meer luisteren naar de behoeften en zorgen van werknemers en bereid zijn om aanpassingen door te voeren wanneer dat nodig is. Dit kan betrekking hebben op werkschema's, taken of ondersteuning bij persoonlijke problemen. Lukt dat mantelzorgen wel?
  7. Stressmanagementprogramma's
    Het aanbieden van stressmanagementprogramma's op de werkplek kan werknemers helpen omgaan met stress. Dit kan variëren van mindfulness- en ontspanningstechnieken tot fitness- en gezondheidsinitiatieven.
  8. Identificeer vroegtijdig signalen van stress
    Werkgevers moeten oplettend zijn voor tekenen van werkstress bij hun werknemers. Dit omvat symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderde productiviteit en frequent ziekteverzuim. Ook het overslaan van pauzes is een signaal. Het vroegtijdig identificeren van deze signalen kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen.

Wat kan Willems Personeelsadvies voor jou betekenen?
Het voorkomen van werkstress en burn-outs is niet alleen een kwestie van medewerkers, maar ook van werkgevers. Wij kunnen jou ondersteunen om een doordacht personeelsbeleid op te zetten met de volgende aandachtspunten:

  • Het creëren van een gezonde werkomgeving;
  • Realistische verwachtingen communiceren;
  • Het stimuleren van opleiding en ontwikkeling van copingvaardigheden;
  • Het aanbieden van flexibele werkomstandigheden;
  • Ruimte bieden aan ‘fun’ op het werk.

Dit resulteert in een gelukkiger, gezonder en meer productief personeelsbestand, wat uiteindelijk gunstig is voor zowel werknemers als werkgevers. Het is een investering in de toekomst van de organisatie.

Nieuwsgierig?
Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor 085-8770186.
  
#lwpa #hrm #werkstress #burnout #copingvaardigheden #werkomgeving #overspannen #vermoeidheid #psa #mantelzorgers #stressmanagement