Waarom wachten op de verplichte Vertrouwenspersoon? Regel het nu!

Nieuws

Waarom wachten op de verplichte Vertrouwenspersoon? Regel het nu!

In de media ontstaat telkens ophef over grensoverschrijdend gedrag.  Van misstanden bij DWDD, the Voice tot ongewenst gedrag in de Tweede Kamer. Ook in het MKB komt grensoverschrijdend gedrag vaak voor. Dit wordt ook wel PsychoSociale Arbeidsbelasting genoemd. Hieronder worden de  volgende ongewenste omgangsvormen verstaan;

  • Seksuele intimidatie, zowel fysiek als psychisch, voortdurende foute grappen etc.
  • Pesten;
  • Agressie en geweld;
  • Discriminatie

Ook een langdurige te hoge werkdruk wordt onder PSA verstaan.

Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefwetsvoorstel dat organisaties verplicht een vertrouwenspersoon te hebben. Nu is dat nog niet het geval; lang niet iedere medewerker heeft toegang tot een interne of externe vertrouwenspersoon. 

De commissie Hamer wil dat een vertrouwenspersoon verplicht wordt in elke organisatie groot of klein. Een woordvoerder van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zegt: "Het is belangrijk dat werknemers bij iemand terechtkunnen en het is goed als er met dit wetsvoorstel een verplichte vertrouwenspersoon geregeld wordt".

Vraag: waar kan jouw personeel terecht als zij met PSA te maken krijgen?

Aanbevolen wordt om met een externe vertrouwenspersoon te werken. De medewerkers moeten weten dat zij daar terecht kunnen zonder dat anderen en leidinggevenden daar kennis van hebben. 

Waarom afwachten? Regel het nu!

Door nu al een externe vertrouwenspersoon aan te stellen geef je aan dat je het belangrijk vind dat er in jouw bedrijf een gezond arbeidsklimaat heerst. Mocht er dan toch iets misgaan dan kan je personeel anoniem terecht bij de vertrouwenspersoon voor steun en toeverlaat. 

Regel een externe vertrouwenspersoon via Willems Personeels- & Organisatieadvies

Sinds 1-1-2021 is onze senior medewerker Rob Gremmee opgenomen in het register van erkende vertrouwenspersonen. Rob heeft veel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en is onder andere lid geweest van de Ondernemingsraad van een van de bedrijven waar hij heeft gewerkt. Rob is onafhankelijk, kan goed luisteren en verzorgt de eerstelijns opvang voor personeelsleden die te kampen hebben met grensoverschrijdend gedrag. Samen wordt gezocht naar mogelijke oplossingen.  De inzet is niet kostbaar. Na de wederzijdse kennismaking worden er alleen kosten gemaakt als er echt iets aan de hand is.

Meer weten hoe wij te werk gaan?
Meer weten? Neem contact met ons via  Luc Willems, luc@lwpa.nl  M: 06 41297624 of Alex Lahpor, alex@lwpa.nl T: 085 – 8770186.

#lwpa #hrm #vertrouwenspersoon #grensoverschrijdendgedrag #metoo #seksueleintimidatie #agressie