Wet werken waar je wilt; wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Nieuws

Wet werken waar je wilt; wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Naar verwachting wordt in 2023 de ‘Wet werken waar je wilt’ van kracht. De titel is wat misleidend. Het is niet de bedoeling dat je collega’s vanaf de Bahama’s structureel hun werk mogen gaan doen, de wet versterkt wel het recht van werknemers om thuis te werken of te werken op een andere passende arbeidsplaats. Met deze wet wordt de wet Flexibel werken aangepast.

Status van het wetsvoorstel; het ligt eind november 2022 ter goedkeuring bij de eerste kamer. 

Met de nieuwe wet wordt een thuiswerk- of werkplekverzoek hetzelfde behandeld als andere verzoeken die betrekking hebben op arbeidsduur en werktijden, die kunnen worden gedaan op grond van de Wet flexibel werken. Het verzoek dat wordt gedaan kan betrekking hebben op wisselende perioden en al dan niet verschillende omvang. Bijvoorbeeld 3 dagen thuiswerken en 2 dagen naar kantoor voor de even weken en andersom voor de oneven weken. 

Verzoek aanpassing arbeidsplaats

Een verzoek tot aanpassing van de werkplek die de werknemer bij de werkgever indient, is alleen nog maar af te wijzen als daar zwaarwegende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als de bedrijfsvoering hierdoor serieus wordt bemoeilijkt. Daar staat tegenover dat werknemer een gedegen motivering moet aanvoeren bij zijn verzoek om wijziging van de arbeidsplaats. Er moet bij thuiswerken ook sprake zijn van een goede thuiswerkplek, zie dit artikel thuiswerken; zo hou je dat vol

De belangenafweging is in de eerste plaats aan de werkgever. Die moet beoordelen of zijn belangen naar redelijkheid en billijkheid opwegen tegen de belangen van de werknemer, daarbij alle omstandigheden van het geval betrekkend. Bij een afwijzing moet de werkgever overleggen met de werknemer.

Voorwaarden
De werknemer moet 26 weken in dienst zijn bij de werkgever, voordat een wijziging van arbeidsplaats kan worden geëffectueerd. Eerder aanvragen kan wel.

Het verzoek om aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd moet ten minste twee maanden vóór het beoogde tijdstip van ingang van de aanpassing schriftelijk bij de werkgever worden ingediend onder opgave van het tijdstip van ingang, alsmede van:

  • de gewenste omvang van de aanpassing van de arbeidsduur per week;
  • de gewenste arbeidsplaats; of
  • de gewenste spreiding van de werktijd van de uren over de week.

De werknemer kan, behoudens onvoorziene omstandigheden, een jaar nadat de werkgever een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd heeft ingewilligd of afgewezen, opnieuw een verzoek indienen.

Minder dan 10 werknemers? Dan ben je niet aan deze nieuwe wet gehouden!
Voor kleine bedrijven is het streven natuurlijk wel om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van je personeel. Het bieden van flexibiliteit wordt zeer hoog gewaardeerd, vooral onder millennials. 

Wat te doen als MKB-ondernemer?
Anticiperen is altijd beter dan reageren. Probeer te achterhalen of dit ook bij jouw collega’s speelt. Misschien is dat helemaal niet het geval en werken ze liever op een warm kantoor dan in een koud huis….

Meer weten? Neem contact met ons op: Luc Willems, luc@lwpa.nl  M: 06 41297624 of Alex Lahpor, alex@lwpa.nl T: 085 – 8770186.

#lwpa #hrm #thuiswerken #werkenwaarjewilt #wetwerkenwaarjewilt #thuiswerkplek