Vitaliteit als onderdeel van Duurzame inzetbaarheid; 8 tips

Nieuws

Vitaliteit als onderdeel van Duurzame inzetbaarheid; 8 tips

In dit artikel gaan we in op het bevorderen van de vitaliteit van jouw medewerkers.

Wat wordt met vitaliteit bedoeld?

Met vitaliteit wordt bedoeld de energie en veerkracht van werknemers om hun werk te kunnen blijven uitvoeren, zowel op fysiek als mentaal vlak. Bij jongere collega’s gaat het vooral om preventie en bewustwording. Bij oudere werknemers is vitaliteit van belang, omdat zij vaak te maken kunnen krijgen met een afnemende gezondheid en energieniveau naarmate zij ouder worden. 

Mag ik mij wel bemoeien met de vitaliteit van mijn werknemers?

Bij veel werkgevers bestaat enige schroom om zich te bemoeien met de vitaliteit van werknemers. ‘Bemoei ik me niet onrechtmatig met hun privé leven?’ Soms horen we ook ‘daar bemoei ik me niet mee, het is hún gezondheid en het zijn hún keuzes’. Wij begrijpen heel goed deze denkwijze, maar als minder vitale werknemers uitvallen kan dat de werkgever 2 jaar aan loondoorbetaling kosten. Stel je hebt meerdere werknemers die roken. Dan is het mogelijk dat naarmate zij ouder worden de kans op uitval aanwezig is. Het aanbieden van of bespreken van een stopcursus voor medewerkers die roken kan ertoe bijdragen dat de werknemer fitter wordt en dus ook op latere leeftijd zijn werk kan blijven doen. Ook ziektekostenverzekeraars bieden vaak zo’n cursus aan.  Ander voorbeeld veel zitten en weinig bewegen kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het aanbieden van sport op het werk kan ertoe bijdragen dat werknemers niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk fitter zijn om hun werk te kunnen doen. Met als gevolg minder kort verzuim. Dus maak vitaliteit bespreekbaar!

Waarom is het zinvol om aan de slag te gaan met vitaliteit, is er geen sprake van een hype?

Nee want de tijd van VUT of stoppen met 62 is al jaren voorbij. Hiervoor is het nodig dat je collega’s vitaal zijn, ook als ze 60 jaar of ouder zijn!  Het bevorderen van vitaliteit bij (oudere) werknemers kan leiden tot meer werkplezier, minder (ziekte)verzuim en een hogere productiviteit. Daarom is vitaliteit een belangrijk onderdeel van de Duurzame Inzetbaarheid van werknemers. En dus ook onderdeel van een bij de tijds personeelsbeleid.

Hieronder volgen een aantal tips om de vitaliteit van je werknemers te bevorderen:

  1. Fysieke activiteit stimuleren: Fysieke activiteit is van groot belang voor de gezondheid en het energieniveau van werknemers. Stimuleer werknemers om regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld met een lunchwandeling, biedt bijvoorbeeld sportfaciliteiten aan op het werk of  een abonnement bij een sportschool in de buurt. Maak gebruik van de mogelijken binnen de  WKR. Ook zinvol; stimuleer het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer! Een fiets van de zaak; steeds aantrekkelijker! 
  2. Bedrijfsmassage: Met stoelmassage en shiatsu massage op de werkplek kunnen nek-, rug- en schouderklachten verlicht worden. Dit zorgt ook voor ontspanning en motivatie op de werkplek, geeft energie, een betere werkbalans en minder kort verzuim.
  3. Gezonde voeding: Gezonde voeding kan ook bijdragen aan vitaliteit. Zorg voor gezonde maaltijden op het werk en stimuleer werknemers om gezonde snacks te eten. Misschien is het een idee om een voedingsexpert voorlichting te laten geven?
  4. Een actief anti-rookbeleid. Stimuleer het stoppen met roken door het aanbieden van een stopcursus op kosten van de zaak. Laat rokers in hun eigen tijd roken. Dat voorkomt ook scheve gezichten van de niet-rokende collega’s. Mind you: Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt! Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
  5. Voldoende rust en ontspanning: Ieder heeft behoefte aan rust en ontspanning. Zorg voor voldoende rustmomenten, stimuleer pauzes en activiteiten (ook buiten het werk) die ontspanning bieden. Geef aan dat niet altijd gereageerd hoeft te worden op een Whatsapp of e- mailbericht na reguliere werktijd. Maak afspraken daarover.  
  6. Flexibiliteit: Flexibiliteit in het werk kan bijdragen aan de vitaliteit van werknemers. Biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken of om flexibele werktijden aan te houden. Stimuleer bij thuiswerkers dat ze voldoende bewegen. Dus niet vanuit het bed achter de laptop, maar bijvoorbeeld eerst een ochtendwandeling maken. (Fake commuting) Werknemers van middelbare leeftijd ( 45 – 60 jaar) hebben meestal ook zorgtaken voor hun ouders of schoonouders die erg belastend kunnen zijn. Zij zijn vaak mantelzorger en ook dat levert stress op door het vele geregel. In dit artikel gaan wij daar specifiek op in. Hou hier rekening mee!
  7. Training en ontwikkeling: Biedt ook oudere werknemers trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden aan om bij te blijven in het vak en nieuwe kennis op te doen. Zo blijven ze ook op oudere leeftijd aantrekkelijk voor u als werkgever. Zie ons artikel over permanente educatie!
  8. Mentale gezondheid: Ieder kan te maken krijgen met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en stress. Oudere medewerkers blijkt uit onderzoek vinden het vaak lastig om te gaan met ouder worden. Zorg voor een open cultuur waarin werknemers zich kunnen uiten en biedt indien nodig ondersteuning aan.  

Walk the talk!
Je komt als werkgever natuurlijk veel sterker naar voren als je zélf het goede voorbeeld geeft! Als je rookt is het lastig om anderen daarop aan te spreken, tenzij je zelf mee gaat doen met die stopcursus!
En neem zelf de fiets en laat de auto eens thuis. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

Vitaliteit als onderdeel van je Personeelsbeleid en Duurzame Inzetbaarheid
Door deze tips toe te passen, kunnen werkgevers bijdragen aan de vitaliteit van werknemers en zo bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk om te beseffen dat vitaliteit een continu proces is. Dus dat betekent regelmatig evalueren, bijsturen en gebruik maken van instrumenten (en subsidies) die bijdragen aan duurzaam inzetbaar zijn. Door duurzame inzetbaarheid op te nemen in je  personeelsbeleid draag je bij aan het voorkomen van uitval van medewerkers. En voorkomen van uitval levert meer werkplezier, hogere productiviteit en meer behoud van kennis en kunde in je bedrijf op. Dus een win-win situatie voor iedereen. 
.
Meer weten over het opzetten van een vitaliteitsprogramma als onderdeel van je Personeelsbeleid en Duurzame Inzetbaarheid? Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl

#lwpa #hrm #vitaliteit #duurzameinzetbaarheid #rokendewerknemers #uitval #lunchwandelen #fietsvandezaak #vitaliteitsprogramma #stoelmassage