Verruimde mogelijkheden WerkKostenRegeling worden voortgezet in 2021 Maak er gebruik van!

Nieuws

Verruimde mogelijkheden WerkKostenRegeling worden voortgezet in 2021 Maak er gebruik van!

Als onderdeel van het economisch steun- en herstelpakket gaat net als in 2020 de vrije ruimte van de werkkostenregeling voor 2021 omhoog naar 3% van de loonsom tot €400.000.- Boven die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Kom je daarboven, dan betaal je als werkgever over het meerdere een eindheffing van 80%....Dan moet je natuurlijk zien te vermijden. 

Voor welke leuke en nuttige dingen kunt u de werkkostenregeling zoal gebruiken?

  1. Maaltijden in de kantine en op kantoor.
  2. Kerstpakketten, cadeaubonnen, geschenken.
  3. Parkeergelden bij gebruik privé auto (vergoeding boven de kilometervergoeding van € 0,19 per km).
  4. Internet thuis (mits tenminste 10% zakelijk gebruik).
  5. Bijdrage nieuwe (elektrische) fiets, scooter. De aparte fiets-van-de-zaak-regeling is sinds 1 jan 2015 vervallen. De werkgever kan zelf de frequentie van verstrekken (bijv. eens in de drie of vier jaar), de hoogte van de aanschaf, het type fiets of de aard van het gebruik bepalen.
  6. Personeelsactiviteiten zoals een eindejaar diner of en een personeelsuitje op een externe locatie. Tip; een feestje óp de bedrijfslocatie is altijd belastingvrij en gaat niet ten koste van de werkkostenregeling!
  7. Persoonlijke verzorging.
  8. Gratis producten uit eigen bedrijf of korting op producten uit eigen bedrijf.
  9. Rentevoordeel personeelslening bijvoorbeeld voor de aanschaf van een electrische fiets (niet bij hypotheek voor woning). 
  10. Vergoeding voor werkruimte bij werknemer thuis, eventueel tijdelijk.
  11. Apparatuur voor thuis zoals een printer.
  12. (Bedrijfs)fitness
  13. Werkkleding (die mee naar huis gaat en buiten werktijd kan worden gedragen).

Punt 10 is heel actueel; nu veel werknemers opnieuw thuis gaan werken is een thuiswerkvergoeding onderwerp van discussie. Een vergoeding van € 2.- per thuisgewerkte dag wordt reëel geacht. 
U ziet er zijn veel mogelijkheden en dit overzicht is nog niet compleet. 
Wij adviseren u om het gebruik van de wkr te bespreken met het personeel, de pvt of de or. Leg de afspraken vast in het personeelshandboek of een apart document. Sommige bedrijven kiezen ervoor om keuzemogelijkheden binnen de wkr op te nemen in het cafetariamodel samen met andere variabele arbeidsvoorwaarden.

Overige belastingvrije verstrekkingen

Naast de werkkostenregeling zijn er zogenaamde gerichte vrijstellingen die buiten de regeling vallen en bepaalde verstrekkingen die u op nul mag waarderen. Zie hiervoor het artikel Gerichte vrijstellingen en verstrekkingen; wat doet u hiermee? 

Administratieve bepalingen

De kosten die gemoeid zijn met de werkkostenregeling moeten als eindheffingsloon worden aangewezen. Dit doet u eenvoudig door de kosten op een aparte grootboekkaart te boeken. Daarnaast kunt u een zogenaamd aanwijsdocument opstellen waarin wordt aangegeven welke kosten als eindheffingsloon worden aangewezen. Van het totale bedrag wordt de heffingsvrijstelling afgetrokken. Over het resterende deel moet 80% eindheffing worden betaald. 
Daarnaast kunt u een zogenaamd aanwijsdocument opstellen waarin wordt aangegeven welke kosten als eindheffingsloon worden aangewezen. Ook handig in de communicatie naar het personeel! U kunt dit ook opnemen in het personeelshandboek. 

Alles rondom de werkkostenregeling en de overige vrijstellingen is redelijk gecompliceerd. Willems Personeelsadvies heeft ervaring met het inrichten van deze regelingen en de communicatie naar het personeel. Meer weten? Neem dan contact op met:

Met Luc Willems, 06- 41297624 l.willems@lwpa.nl 

of Alex Lahpor, 085- 8770186 alex@lwpa.nl

#lwpa  #werkkostenregeling  #eindheffing  #eindheffingsloon #hrm  #personeelsbeid  #arbeidsvoorwaarden  #cafetariamodel  #dga