Verlofregelingen voor mantelzorgers, bestaan die?

Nieuws

Verlofregelingen voor mantelzorgers, bestaan die?

Steeds meer mantelzorgers

Er wordt in de samenleving noodgedwongen steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers in situaties waar voorheen zorgprofessionals actief waren. De oorzaak is het personeelsgebrek in de zorg, de stijging van het aantal ouderen die zorg nodig hebben en sterk stijgende kosten. Waarschijnlijk zijn er in jouw bedrijf ook werknemers die tevens mantelzorger zijn. Heb je daar geen weet van? Vraag er eens naar tijdens een gesprek. Werknemers die ook mantelzorger zijn, kunnen het zwaar hebben. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

Verlofregelingen voor mantelzorgers

Bij veel werkgevers is het niet duidelijk of en wanneer een werknemer recht heeft op extra verlof voor mantelzorgtaken. Om te kunnen nagaan welke regelingen mogelijk van toepassing zijn , is het belangrijk om eerst vast te stellen wat een mantelzorger nou precies is.
Definitie: Iemand is een mantelzorger als hij / zij zorgt voor een naaste die langdurig ziek of hulpbehoevend is. Dat kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een naaste vriend of een van de buren. Het gaat niet om een keer de boodschappen te doen, maar om een serieuze taak die tijd en energie kost en een bepaalde regelmaat heeft.  Hieronder een aantal mogelijkheden. 

Calamiteitenverlof

Een werknemer kan calamiteitenverlof aanvragen bij de werkgever, als er sprake is van een onverwachte noodsituatie waarbij geholpen moet worden. Denk aan een ongeval of een onverwachte acute ziekenhuisopname. Het gaat hierbij om een aantal uren of de eerste dag, maar eventueel ook de tweede dag. Standaard loopt het salaris gewoon door.

Kortdurend zorgverlof

Duurt de situatie langer, dan kan er per 12 maanden voor 2x het aantal uren dat iemand werkt kortdurend zorgverlof worden opgenomen.  Dus werkt iemand 24 uur per week? Dan mag er 48 uur zorgverlof worden opgenomen. Het opnemen van het zorgverlof gaat in onderling overleg. Als werkgever ben je verplicht om tijdens het kortdurend zorgverlof minimaal 70% van het salaris door te betalen, en dat moet minimaal het minimumloon zijn. Houd er rekening mee dat dit in de CAO waar jouw bedrijf mogelijk bij is aangesloten, het anders geregeld kan zijn. 

Langdurig zorgverlof

Moet een werknemer langere tijd voor iemand in zijn omgeving zorgen die levensbedreigend ziek is? Dan bestaat de mogelijkheid om langdurend zorgverlof op te nemen. Iedereen heeft per 12 maanden recht op 6x het aantal uren dat je per week werkt. Dus werkt iemand 30 uur per week? Dan mag er  6x 30 = 180 uur langdurend zorgverlof per jaar opgenomen worden. Tenzij dit in de CAO anders geregeld is, wordt langdurend zorgverlof niet doorbetaald.  Overleg met je werknemer hoe de verlofuren worden opgenomen.  

Andere opties
Flexibiliteit in arbeidsuren kan in veel situaties een oplossing bieden. Iemand kan bijvoorbeeld vragen om een halve dag per week als mantelzorger te helpen. Dat zou opgelost kunnen worden door de andere vier dagen een uur extra te werken, of in geval van parttimers te schuiven met dagdelen.
Wees echter altijd waakzaam voor overbelasting van je werknemers die ook mantelzorger zijn. Als er sprake is van een stuwmeer aan verlofdagen, dan is het redelijk dat de mantelzorger daar een deel van gebruikt voor zijn zorgtaken.

Zorg voor duidelijkheid en leg de verlofregelingen vast in het personeelshandboek
Met betrekking tot inzet van mantelzorg is steeds duidelijker dat dit een behoorlijke invloed heeft op het mentaal welzijn van de werknemer. Door duidelijk te maken wat de organisatie regelt voor mantelzorg, hoe je het aanvraagt als werknemer en de inzet regelmatig samen te bespreken zijn de verwachtingen helder. Die helderheid voorkomt misverstanden en voorkomt uitval van je werknemer. Kom je er niet uit dan wij kunnen helpen met het opzetten van een mantelzorgbeleid en duidelijkheid over verlofregelingen in je personeelshandboek. Ook verwijzen wij door naar organisaties die gespecialiseerd zijn in trainingen over de inzet van mantelzorg als dat nodig is.

Meer weten?
Neem contact op met Luc Willems,  06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #mantelzorger #zorgverlof #calamiteitenverlof #kortdurendzorgverlof #langdurendzorgverlof #overbelasting