Nieuws

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een VOG is kort gezegd een bewijs van goed gedrag. Het is een officiële verklaring die aangeeft dat een persoon in het verleden geen bewezen handelingen heeft verricht die een bezwaar vormen voor de functie of taak waarvoor de VOG nodig is. 

De VOG is aan te vragen bij Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Om vast te stellen of een persoon relevante strafbare feiten heeft begaan, raadpleegt Justis diverse bronnen waaronder het Justitieel Documentatie Systeem en registers van de politie. In principe kijkt Justis naar gegevens over de vier jaar voor de aanvraag (al is voor sommige functies een langere termijn bepaald). Blijkt dat de persoon een strafblad heeft dan kijkt Justis verder terug. De makkelijkste en goedkoopste manier waarop een (toekomstige) medewerker een VOG kan aanvragen is online op justis.nl

Let op! Een medewerker kan proberen te frauderen met een VOG. Vraag daarom ten eerste naar het originele exemplaar. Vervolgens kunt u kijken naar de kenmerken, zoals het hologram in het papier, een blauwe rijkslogo en een golvend watermerk. Bij twijfel kunt u Justis om advies vragen via justis.nl. Zorg dat de VOG in het bezit is voor aanvang van het dienstverband.

Bron: HR Rendement