Vergoeden van parkeerkosten, hoe zit dat ook alweer?

Nieuws

Vergoeden van parkeerkosten, hoe zit dat ook alweer?

Het lijkt zo logisch; als werknemers parkeerkosten maken tijdens het werk, dan worden die kosten natuurlijk vergoed door de werkgever. Helaas, in de praktijk is dit net weer iets ingewikkelder. We moeten om te beginnen onderscheid maken tussen het zakelijk gebruik van een privé auto en het gebruik van een auto van de zaak.
 

Parkeerkosten auto van de zaak

Bij het gebruik van een auto van de zaak kunnen alle gemaakte ‘werkgerelateerde’ parkeerkosten en kosten van veerponten en dergelijke, onbelast worden vergoed. 
 

Parkeerkosten bij gebruik privé auto voor woon-werkverkeer

Als de werkgever op het eigen terrein of in de directe omgeving van de werkplek parkeergelegenheid heeft geregeld, dan is dit onbelast als je er als werkgever verantwoordelijk voor bent. Dit hoort bij de werkplek. In sommige stedelijke situaties kan dit duur uitpakken, overweeg dan om de werknemer(s) een kilometervergoeding voor woon-werk verkeer met de (elektrische) fiets te geven. Ook dit mag tot 19 cent per kilometer. Een overdekte fietsenstalling is dan wel prettig natuurlijk.
 

Parkeerkosten bij gebruik privé auto voor zakelijk verkeer

Als er echter parkeerkosten worden gemaakt met een privé auto bij het bezoek van klanten, dan kan je deze als werkgever niet zondermeer onbelast vergoeden. De werkgever mag maximaal 19 cent per gereden kilometer onbelast vergoeden. Er wordt vanuit gegaan dat deze 19 cent alle kosten dekt, parkeerkosten inbegrepen. Dat dit volstrekt onvoldoende is begrijpt iedereen, maar dat is de regel.
 

Wat is er wel mogelijk? 

Het is mogelijk de parkeerkosten in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onder te brengen. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de overige leuke dingen die je hiermee kunt doen. 

Als je werknemer geen vergoeding voor het woon-werk verkeer ontvangt en hij regelmatig parkeerkosten heeft, zou je kunnen overwegen alsnog een onbelaste vergoeding te geven voor het woon-werk verkeer. Dat hoeft geen 19 cent per kilometer te zijn, dat mag ook minder. 

Je zou ook kunnen overwegen om een hogere kilometervergoeding voor zakelijke ritten te betalen dan de 19 cent. Let op; het meerdere boven de  19 cent is belast. Stel je vergoed voor zakelijk verkeer € 0,35 per km, dan moet door de werknemer over € 0,16 per km belasting worden betaald. In schijf 1 hou je daar € 0.10 aan over, totale vergoeding € 0.29 per km. In schijf 2 blijft er een schamele 8 cent van over. Totale netto vergoeding € 0.27 per km.

Meer weten over belastingvrije vergoedingen? Neem contact op met Luc Willems, 06- 41297624 l.willems@lwpa.nl of Alex Lahpor, 085- 8770186 alex@lwpa.nl

#lwpa #parkeerkosten #hrm #reiskostenvergoeding #arbeidsvoorwaarden