Nieuws

UWV verwacht banengroei in 2015

De uitkeringsinstantie verwacht dit jaar een verbetering van de arbeidsmarkt door de aantrekkende economie. Wij hopen, als P&O adviseurs voor het MKB, dat het UWV meer dan gelijk zal krijgen.

Voor het eerst in jaren zal het aantal banen weer groei vertonen. Het grootste deel van de banengroei zal plaatsvinden in de uitzendsector, maar ook in de zakelijke dienstverlening. Het aantal banen in de bouw zal voor het eerst sinds 2008 stijgen, met 2.000 banen. Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV.

De vacaturemarkt trekt volgens UWV aan door uitbreiding van de werkgelegenheid en vervanging van personeel door pensionering. Daar komt bij dat mensen vaker van baan wisselen door de betere economische vooruitzichten. UWV noemt de verwachte vacaturegroei in de bouw “sterk”, door onder meer het aantrekken van de bouwactiviteiten. Sectoren als industrie en zakelijke diensten zullen ook vacaturegroei laten zien.

Niet in alle sectoren gaat het goed. De zorg- en welzijnsector blijft blijft bijvoorbeeld achter. In 2014 nam daar de werkgelegenheid al met 36.000 banen af, daar komen nog eens 14.000 banen bovenop. “Door extra middelen die het kabinet ter beschikking heeft gesteld zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien”, aldus de uitkeringsinstantie.

Bron: UWV