Thuiswerkwet gaat niet door, wat nu?

Nieuws

Thuiswerkwet gaat niet door, wat nu?

Tot verrassing van velen heeft de eerste kamer tegen de invoering van de ‘Wet werken waar je wilt’ gestemd. Daarmee gaat de thuiswerkwet, met meer rechten voor werknemers,  niet door.

Wat is nu de situatie met betrekking tot thuiswerken?

De huidige Wet flexibel werken (Wfw) blijft van toepassing. Deze wet is van toepassing in de volgende situaties:

  • Werkgevers met tenminste 10 werknemers;
  • De werknemer(s) moet(en) tenminste 6 maanden in dienst zijn.

Werknemers die bij een bedrijf van meer dan 9 werknemers werken en daar al langer dan 6 maanden werken kunnen formeel een verzoek tot (gedeeltelijk) thuiswerken indienen. De werkgever moet een dergelijk verzoek serieus overwegen, maar is niet verplicht om hiermee in te stemmen. Een afwijzing moet wel gemotiveerd worden. Een werkgever zal zich bij het nemen van een beslissing wel als een goed werkgever moeten opstellen. (art. 7:611 BW) Een zwaarwegend bedrijfsbelang kan een argument zijn, naast andere meer praktische bezwaren.

Uitzonderingssituatie bij bedrijven van minder dan 10 werknemers

Werknemers kunnen toch een beroep doen op de Wfw als zij:

  • Een kind hebben in de leeftijd tot 8 jaar;
  • Mantelzorger zijn.

Voorwaarde blijft dat zij minimaal 6 maanden in dienst zijn. Kleine werkgevers moeten bovendien wel een schriftelijk beleid opstellen inzake thuiswerken als onderdeel van bijvoorbeeld een Personeelshandboek.

Communicatie en meedenken is de sleutel

Vooral jonge werknemers hechten erg aan een flexibele opstelling van een werkgever. Ga daarom altijd in overleg met je werknemer die een verzoek indient, ook al komt dat verzoek je onredelijk of onwenselijk voor. Bespreek waarom thuiswerken nodig is. Misschien is er een compromis mogelijk? Als je instemt met (gedeeltelijk) thuiswerken, maak dan wel concrete afspraken over bereikbaarheid, meedoen met overleg op het werk, contact met collega’s en de arbeidsprestatie die je verlangt. 

Thuiswerkvergoeding en reiskosten

Thuiswerkers krijgen vaak een thuiswerkvergoeding. Voor 2023 is het maximum €2,15 per dag of dagdeel. Deze vergoeding is een gerichte vrijstelling en valt daardoor niet in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Let op, op de dagen dat je een thuiswerkvergoeding uitkeert, mag je geen reiskostenvergoeding betalen. 

Thuiswerkbeleid opstellen eventueel als onderdeel van een Personeelshandboek? 
Graag willen wij met jou sparren om te bekijken of dat past in jouw organisatie.

Meer weten?
Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl

#lwpa #hrm #thuiswerken #thuiswerkvergoeding #wetwerkenwaarjewilt #wetflexibelwerken