Quarantaineregels versoepeld per 21 januari 2022

Nieuws

Quarantaineregels versoepeld per 21 januari 2022

Het aantal corona besmetting is extreem hoog en stijgt nog steeds. Om te voorkomen dat half Nederland straks verplicht in quarantaine thuis zit én omdat Omikron mildere ziekteverschijnselen heeft, worden de quarantaineregels met ingang van 21 januari versoepeld. 

Mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest en geen coronaklachten hebben, hoeven  niet meer in quarantaine in de volgende situaties:

  • Ze hebben tenminste 8 dagen geleden een booster gehad en zijn klachtenvrij of;
  • Ze hebben korter dan 8 weken geleden corona gehad, zijn hersteld en zijn klachtenvrij;
  • Ze zijn werkzaam in een cruciaal beroep
  • Ze zitten op de kinderopvang, het primair of voortgezet onderwijs of zijn 17 jaar of jonger en studeren aan een mbo- of hbo instelling of de universiteit.

Krijgen deze personen tóch klachten dan moeten ze zich alsnog laten testen bij de GGD. Gezien het hoge aantal besmettingen, met name bij schoolgaande kinderen en studerende jongeren,  is dit een belangrijke versoepeling! Geboosterde ouders en -huisgenoten hoeven niet meer verplicht in quarantaine als ze klachtenvrij zijn! 

Voor collega’s die (nog) niet geboosterd zijn en ook niet recent corona hebben gehad geldt nog steeds dat zij in quarantaine moeten als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op corona. Zij moeten zich zo snel mogelijk laten testen bij de GGD. Vijf dagen later kunnen zij zich een tweede keer laten testen. Is de testuitslag negatief? Dan mag de thuisquarantaine worden beëindigd. Als je positief bent getest heb je corona moet je in isolatie en vertelt de GGD je wat je moet doen. Mensen met een cruciaal beroep die geen booster hebben gehad, hoeven ook niet in quarantaine. Zij moeten zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Bij contact met een coronapatiënt moeten ze dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

Belangrijk voor ondernemers met personeel op de werkplek:
Bespreek met je personeel de nieuwe regels rondom quarantaine! Door de werkplekken zoveel mogelijk corona-proof in te richten en door goed te ventileren beperk je het risico van besmetting op de werkplek.  Als jouw werknemers ook thuis kunnen werken, dan is het nadelige effect van de quarantaine op de inzet van jouw collega beperkt.

Meer weten over de regels rondom quarantaine en corona? 
De regels zijn complex en veranderen nogal eens. Op deze site van de rijksoverheid tref je de meest actuele informatie aan. 

Ondersteuning nodig bij de communicatie naar je personeel? Neem dan contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl.