Duurzaam inzetbaar zijn is van belang voor medewerker en werkgever. Twee medische onderzoeken dragen bij aan die inzetbaarheid. Beide onderzoeken zijn bedoeld om organisatiebreed inzicht te krijgen in gezondheidsrisico’s om zo verzuim en produktieverlies te voorkomen. Deze twee zijn;
Volgens de Arbowet is het verplicht om medisch onderzoek aan te bieden aan medewerkers. Dit kan zowel een PAGO als een meer uitgebreid PMO zijn. Let op; het is voor medewerkers niet verplicht om hier aan mee te doen, tenzij dit in de CAO is opgenomen.
Een PAGO is er op gericht de werkgerelateerde gezondheidsrisico’s van werknemers in kaart te brengen. Deze risico’s volgen uit de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Doel van een PAGO is gezondheidsschade op te sporen die is ontstaan, of kan ontstaan door deze arbeidsrisico’s. De bedrijfsarts adviseert over de inhoud van een PAGO en geeft aan hoe vaak het nodig is.
Een PMO onderzoekt naast de werkgerelateerde risico’s ook de algehele gezondheid van je medewerkers, hun levensstijl en conditie. Ook werkstress wordt meegenomen. Hiermee kan veel meer input worden verkregen voor een actief gezondheidsbeleid en het streven naar duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie.
Het PMO kan bestaan uit;
Wij kunnen je helpen bij het bepalen van het doel van het onderzoek, de opzet, uitwerking en het plan van aanpak na verwerking van resultaten.
Hulp nodig? Vragen? Sparren?
Bel Luc Willems 06 41297624 of mail naar Alex Lahpor alex@lwpa.nl
Om werken lonender te maken, verhoogt het kabinet per 1 januari 2023 het minimumloon in een keer met 10,15%. Voor een medewerker met een fulltime dienstverband van 21 jaar of ouder wordt het minimumloon € 1934,40 per maand.
Regelmatig bereikt ons de vraag of er altijd een transitievergoeding moet worden betaald. Zijn er geen uitzonderingen?
Tot het einde van dit jaar is het mogelijk om scholingskosten voor je huidige of een nieuw beroep af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting.