Personeelsadvies & Organisatieadvies voor het MKB | Willems in Den Haag, Leidschendam en Voorburg

7 tips om medewerkers te laten blijken dat ze waardevol zijn

Het is belangrijk dat uw medewerkers zich gewaardeerd voelen: het is goed voor de teamspirit en de individuele motivatie. Natuurlijk hoeft u niet iedere dag te zeggen hoe blij u met ze bent, want het moet wel oprecht en een beetje speciaal blijven.

Vindt u het lastig om aan uw medewerkers te laten zien dat u om ze geeft? Hier zijn zeven simpele manieren om uw medewerkers te laten merken dat u het waardeert wat zij iedere dag doen:

1. Zeg het met een simpele ‘Bedankt’
Soms is een gemeende ‘Dank je wel’ alles wat uw medewerkers maar willen horen. Het laat zien dat u aandacht besteed aan het werk wat zij doen en dat je weet hoe belangrijk dit werk is voor het bedrijf.

2. Toon vertrouwen
Medewerkers laten zien dat u hen vertrouwt is een groot compliment. Het betekent dat u van mening bent dat de kwaliteit die zij in hun werk leveren van dusdanig niveau is, dat u niet de behoefte voelt om u zorgen over hen te maken. De meest makkelijke manier om meer vertrouwen te tonen is door teamleden wat meer ‘eigenaar’ van iets te maken: geef hen meer verantwoordelijkheid. Let op: als uw medewerkers al te veel op hun bord hebben en er niet wordt overlegd welke werkzaamheden ze iets in prioriteit kunnen laten zakken, nu ze nieuwe verantwoordelijkheden hebben, kan uw medewerkers juist het gevoel geven dat ze niet gewaardeerd worden.

3. Bied kansen
Kansen bieden is een geweldige manier om tel aten zien dat u er echt naar streeft om uw medewerkers vooruit te helpen. U kunt kansen bieden om uw medewerkers een plezier te doen, bijvoorbeeld door hen eens in uw plaats naar een evenement laten gaan, of om carrières te boosten, bijvoorbeeld door kaartjes te regelen voor een congres. Uw medewerkers zullen het waarderen dat u moeite doet om hen te helpen groeien en het beste uit hun banen te halen.

4. Stuur feedback van buitenaf door
Afhankelijk van de posities van uw medewerkers in het bedrijf kan het zijn dat niet zij de positieve feedback van klanten of medewerkers hogerop in het bedrijf te horen krijgen, maar u. Maak er een gewoonte van om deze feedback door te sturen. Maakte de manager van een andere divisie een compliment over de presentatie van één van uw teamleden? Of was een klant laaiend enthousiast over het contact met en de oplossingsgerichtheid van een ander teamlid? Laat het hen weten!

5. Maak complimenten specifiek
Natuurlijk weet u dat het goed is om uw medewerkers te complimenteren met een bepaalde prestatie. Maar een compliment is pas echt waardevol, als u uitlegt waarom deze prestatie zo belangrijk is en voor wie, bijvoorbeeld voor het team of zelfs het hele bedrijf. 

6. Bied een luisterend oor
Plan eens in de paar maanden een casual één-op-één koffie meeting met iedere medewerker die direct aan u rapporteert. Praat niet over hun prestaties, maar neem de tijd om eens te vragen naar hun carrières, verwachtingen, wensen en dromen. Vraag wat hun doelen zijn en denk na over hoe u hen kunt helpen. Informeer ook naar de tevredenheid in de huidige baan, wellicht zijn er zaken waar ze tegenaan lopen, en kijk of er iets is wat u kunt doen om de tevredenheid te vergroten. Door op deze manier met uw medewerkers te praten, laat u merken dat u hen wilt helpen op persoonlijk gebied succesvol te zijn, en dat u niet alleen in het belang van het bedrijf handelt.

7. Breng een kleinigheidje mee
Het is één van de voor de hand liggende, maar gemakkelijke manier om uw waardering te laten zien. Verras iedereen met een koek voor bij de koffie, bestel lunch en ga met zijn allen tegelijk lunchen of nodig uw teamleden uit voor een borrel (op uw kosten) aan het einde van de week.

 

Uit de praktijk: verlof en verzuim, hoe zit dat? - Blog -
Uit de praktijk: verlof en verzuim, hoe zit dat?

Het lijkt zo simpel, verzuim en verlof. Regelmatig merken wij dat dit toch vragen oproept. Daarom enige uitleg. Lees verder

Uit de praktijk: vaker loonsanctie door UWV bij onvoldoende inspanningen bij reintegratie - Blog -
Uit de praktijk: vaker loonsanctie door UWV bij onvoldoende inspanningen bij reintegratie

Uit signalen van arbeidsdeskundigen waar wij mee samenwerken, uit eigen praktijk en uit berichten in vakbladen, vernemen wij dat het UWV (nog) strenger is geworden in haar beoordeling van ‘reintegratie-dossiers’. Lees verder

De klok vooruit, uw bedrijf ook? - Blog -
De klok vooruit, uw bedrijf ook?

Het voorjaar is weer begonnen, het eerste kwartaal zit er nagenoeg op. Tijd voor een tussentijdse evaluatie. Hoe is de ontwikkeling van uw medewerkers geweest de laatste tijd, zijn de afspraken die afgelopen jaar zijn gemaakt nagekomen en wat zijn uw plannen voor de komende periode? Lees verder

Contactgegevens

Willems Personeels- & Organisatieadvies

Adres:
Vlietweg 17d, 2266 KA Leidschendam

Tel: 085 - 8770186
E-mail: contact

We staan voor u klaar in Leidschendam - Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Leiden, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Delft, Zoetermeer en omgeving.

Is uw personeelsbeleid op orde?

Doe onze Quickscan en binnen 5 minuten weet u het!


Quickscan Personeelsbeleid