Nieuws

Is uw medewerker nog arbeidsfit? En u zelf?

Eigen verantwoordelijkheid

Arbeidsfitheid is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid. Ieder is immers zélf verantwoordelijk voor de loopbaan! Dat betekent dat je gedurende je loopbaan steeds moet werken aan je employability, in goed Nederlands arbeidsfitheid. Veel werknemers en werkgevers realiseren zich onvoldoende wat dit inhoud. Dat vakkennis bijgehouden moet worden begrijpt ieder maar er is meer… Het gaat om vaardigheden blijkt uit onderzoek die doorslaggevend zijn bij het kunnen werken op late leeftijd.

Het volgende wordt verwacht:

  • Goed in een team kunnen werken en kunnen overleggen met collega’s van verschillende leeftijd;
  • Kennis van andere vakgebieden;
  • Communicatieve vaardigheden; kunnen overleggen, rapporteren, argumenteren;
  • Vaardig zijn in MS Office en kunnen werken met laptop, mobiele telefoon, de nieuwsgierigheid naar nieuwe communicatiemiddelen; 
  • Kunnen netwerken (ook intern) en kennis hebben van Linkedin, Twitter, Facebook, Virtual Reality;
  • Fysieke fit zijn; meer bewegen en minder roken.

Stimuleer medewerkers om het samen vol te houden. Neem fitheid en langer doorwerken op in het (meer)jaarlijks gesprek. Maak afspraken over scholing, volgen van workshops, cursussen én zorg ervoor dat u zelf als ondernemer ook fit blijft. Bespreek de mogelijkheden van minder zwaar lichamelijk werk, minder uren werken, een sabbatical, een cursus stoppen met roken, fitness van het bedrijf en stoelmassage bijdragen. In alle gevallen geldt bespreek het, leg het vast en heb oog voor de medewerker.

Meet weten? Bel Alex op via 085 – 877 01 86 of mail naar alex@lwpa.nl