In 2021 vroegpensioen weer mogelijk

Nieuws

In 2021 vroegpensioen weer mogelijk

Dit wil minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid regelen met wetswijzigingen. Die heeft hij vorige week dinsdag (de 19e) op internet gepubliceerd zodat iedereen commentaar kan geven. Nadat de reacties zijn verwerkt, wordt het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd en daarna ingediend bij het parlement.

Het gaat om een uitwerking van afspraken uit het pensioenakkoord dat het kabinet in juni sloot met de vakbeweging en werkgevers. Werkgevers en werknemers kunnen afspraken gaan maken over vertrekregelingen voor pensionering. Nu heeft de Belastingdienst een strafboete op dergelijke afspraken. Op 1 januari 2021 vervalt die boete voor bedragen tot de hoogte van de AOW. Dat bedrag kunnen werkgevers drie jaar voor pensionering aan hun werknemers gaan uitbetalen.

Werknemers kunnen zelf ook sparen voor hun vervroegd pensioen. Nu mogen zij al vijftig weken verlof opsparen. Als er meer wordt gespaard, dan moet de werkgever daarover nu nog belasting betalen. Volgens de wetswijziging die Koolmees voorstelt, kan per 2021 honderd weken verlof worden opgespaard. Het gaat om doorbetaalde dagen waarbij de werknemer in dienst blijft van de werkgever. Deze regeling geldt voor alle werknemers, dus ook voor jongeren die willen sparen voor lang tussentijds verlof. Bron: de Volkskrant.