‘Financiële positie pensioenfondsen is verder verbeterd in maart’

Nieuws

‘Financiële positie pensioenfondsen is verder verbeterd in maart’

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart verder verbeterd door de stijgende rente en hogere beurskoersen, bericht Aon, onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onder meer pensioenen. Dat bureau berekent maandelijks hoe de pensioenfondsen ervoor staan.

De dekkingsgraad van de fondsen kwam afgelopen maand gemiddeld op 108 procent uit, tegen 100 procent in januari en 104 procent in februari. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo’n 108 eurocent in kas hadden. Volgens Aon is dat het hoogste niveau in ruim een jaar. De rente steeg in maart licht door een wereldwijde verwachting van oplopende inflatiecijfers. Vanwege het lange-termijn effect nam de waarde van de verplichtingen af met bijna 2%. De doorstijgende aandelenkoersen deden de rest. 

Vorig jaar wisten de meeste pensioenfondsen kortingen te voorkomen. Daartoe moesten ze eind vorig jaar een dekkingsgraad van minimaal 90 procent hebben. Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden weer minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een dekkingsgraad van minimaal 95 procent.

De stijging is goed nieuws voor de onderhandelaars die verder invulling moeten geven aan het nieuwe pensioenstelsel. Hoewel dit goed nieuws is mogen we natuurlijk niet vergeten dat de beurskoersen op dit moment een all-time-high kennen en dus ook weer kunnen dalen….

#lwpa #hrm #secundaire arbeidsvoorwaarden #pensioen #dekkingsgraad