Een ongewilde verlenging van een arbeidsovereenkomst, wat nu?

Nieuws

Een ongewilde verlenging van een arbeidsovereenkomst, wat nu?

Stel je hebt meerdere werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Dan kan het je door de drukte ontgaan zijn dat een arbeidsovereenkomst is afgelopen terwijl de werknemer gewoon blijft doorwerken.  In wat voor situatie ben je dan als werkgever terecht gekomen? 

Stilzwijgende verlenging

In een situatie dat een werknemer blijft doorwerken na afloop van zijn of haar arbeidsovereenkomst , zonder dat je daartegen bezwaar hebt gemaakt, is er sprake van een stilzwijgende verlenging van die  tijdelijke arbeidsovereenkomst. Het maakt daarbij niet uit of je het bent vergeten of dat je het wel wist maar geen actie hebt ondernomen. Bij stilzwijgende verlenging is de duur van de verlenging gelijk aan de vorige arbeidsovereenkomst, met een maximum van één jaar. Deze regel is ook van toepassing op oproep overeenkomsten.  

Aanzeggingsbrief

Wil je voorkomen dat je werknemer blijft doorwerken na afloop van zijn arbeidsovereenkomst, stuur hem dan minimaal een maand van te voren een aanzeggingsbrief waarin staat dat je de overeenkomst niet verlengt. Je kunt zelfs al in een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst  laten opnemen dat je deze niet zult verlengen. Daarmee voldoe je aan de aanzegplicht. Je werknemer heeft wel altijd recht op een transitievergoeding ter hoogte van 1/36 van het bruto maandsalaris per gewerkte maand en ook bij een oproepovereenkomst! 

Let op bij een ongewilde verlenging; deze kan resulteren in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd!
Hoe deze tot stand komt is geregeld in de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) die op 1 januari 2020 in werking is getreden. Als je niet oplet kan een arbeidsovereenkomst voor onbetaalde tijd ontstaan. Wanneer is dat het geval?

  • Als je werknemer langer dan 3 jaar tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij jou heeft gehad of voor het hetzelfde soort werk bij opeenvolgende werkgevers!
  • Als je werknemer meer dan 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij jou heeft gehad of meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opeenvolgende werkgevers en deze tezamen minder dan 3 jaar zijn!
  • Er geen periode van langer dan 6 maanden zit tussen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten;
  • Er in de cao geen afwijkende voorwaarden staan zoals voor seizoenswerk waarvoor een maximale periode tussen de arbeidsovereenkomsten van 3 maanden mogelijk is.

Geen eigen HR afdeling, maar wel behoefte aan structuur en een degelijk HRM beleid? Wij helpen je graag!
Meer weten? Neem contact met ons via  Luc Willems, luc@lwpa.nl  M: 06 41297624 of Alex Lahpor, alex@lwpa.nl T: 085 – 8770186.

#lwpa #hrm #contractverlenging #stilzwijgendeverlenging #transitievergoeding #arbeidsovereenkomst #wab #vastdienstverband