Een fiets van de zaak; steeds aantrekkelijker!

Nieuws

Een fiets van de zaak; steeds aantrekkelijker!

Een (elektrische) fiets via de zaak, waarom?

Door middel van een fietsplan kan je een (elektrische) fiets van de zaak beschikbaar stellen aan je collega’s. Dit heeft veel voordelen:

  • Het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die erg op prijs wordt gesteld door jouw werknemers!
  • De kosten vallen mee, mogelijk vervalt (een deel van) de reiskostenvergoeding van €0,19 per km;
  • Kostenverdeling tussen werkgever en werknemer mogelijk;
  • Fietsen naar het werk past in een vitaliteitsplan en het streven naar meer bewegen. Zitten op kantoor wordt ook wel het nieuwe roken genoemd;
  • Door de gestegen brandstofkosten wordt woon-werkverkeer met de auto steeds minder aantrekkelijk, de vergoeding van €0.19 / km dekt de kosten niet;
  • Keuze uit veel fietslease bedrijven die je praktisch volledig ontzorgen, dus minimale administratieve rompslomp;
  • Het leasen van een fiets valt niet in de vrije ruimte van de WKR;

Sinds 1 januari 2020 is het voor werkgevers makkelijker om een fiets van de zaak ter beschikking te stellen aan je werknemers. De nieuwe regeling valt buiten de WKR. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde is in korte tijd heel populair geworden. Hoe werkt het, wat kost het en hoe zit het met de reiskostenvergoeding?

Hoe werkt een fietsplan voor de werkgever?

Met de nieuwe regeling stellen werkgevers een (elektrische) fiets of speed-pedelec ter beschikking aan hun werknemers. De bedoeling is dat zij deze zoveel mogelijk gaan gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Deze fiets mag overigens ook gewoon privé gebruikt worden!  Je kunt als werkgever de fiets zelf kopen of een contract afsluiten met een fiets-leasebedrijf.

1. Zelf kopen als werkgever
Als je de fiets zélf koopt dan betekent dit een flinke eenmalige aanschaf en betaal je ook de kosten voor verzekering, onderhoud en reparatie. Een behoorlijke elektrische fiets kost tussen de €2600 en €3400.- en een speed-pedelec begint bij zo’n € 3800.- (alles incl. BTW) Geen kinderachtige bedragen dus! Een onderhoudsbeurt kost ongeveer €75.- per keer. Als de fiets duurder is dan €450.- dan komt deze op de balans te staan als onderdeel van het bedrijfsvermogen. Je mag hier 20% per jaar op afschrijven. De BTW is aftrekbaar. Je kunt daarnaast gebruikmaken van de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) voor investeringen. Hiervoor moet de investering minimaal €2401.- zijn. 

2. Fiets leasen via een leasemaatschappij
Met het leasen van een fiets ben je sowieso minder tijd kwijt aan administratie. Je betaalt één bedrag per maand en je wordt volledig ontzorgd. Het leasebedrag is inclusief verzekeringen, onderhoud en vaak ook hulp bij pech onderweg. Er zijn verschillende leasemaatschappijen waar je een contract mee kunt afsluiten. De  looptijd is meestal 36 maanden. Leasebedragen voor een behoorlijke elektrisch fiets liggen tussen de €60 en € 75.- per maand, exclusief BTW. Een Speed Pedelec is duurder. Je kunt als werkgever een maximaal budget aangeven waarbinnen je collega’s een fiets kunnen uitkiezen. 

Bij fiets leasen zijn er drie opties:

  1. De werkgever betaalt 100% van de leasekosten. 
  2. De werknemer betaalt het leasebedrag zelf (geen kosten werkgever) De leasekosten worden volledig uitgeruild met een stukje bruto loon. Hierdoor is de werknemer 37 tot 49 % voordeliger uit in vergelijking met privé aanschaf.
  3. Je doet als werkgever een bijdrage aan het leasebedrag van de werknemer, ook hier wordt de bijdrage van de werknemer uitgeruild met bruto loon. 

Wat kost het de werknemer?

Als de werkgever de leasekosten betaalt dan betaalt de werknemer loonbelasting over de altijd verplichte 7% bijtelling over de consumentenprijs van de fiets. 
Stel de consumentenwaarde is € 3000.-, dan bedraagt de bijtelling €210 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,07 % bedraagt de belasting dan €77,85 per jaar, ofwel €6,49 per maand.  Na afloop van het leasecontract (36 mnd) is het vaak mogelijk de leasefiets over te nemen tegen circa 15% van de aanschafwaarde. 
Je kunt een eigen bijdrage vragen aan je werknemer, bijvoorbeeld als hij of zij een fiets boven budget uitzoekt. De  eigen bijdrage wordt van de bijtelling afgetrokken.  

Vergoeden bijtelling door werkgever

Je kunt het nog mooier maken voor je collega’s door de bijtelling te vergoeden vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. (in 2022 1,7 % van de bruto loonsom tot € 400.000.-)

Fiets van de zaak en de reiskostenvergoeding

Stel je collega kwam met eigen vervoer en kreeg hiervoor een vergoeding van €0,19 per km. Als ze met de fiets van de zaak komt dan vervalt deze vergoeding. Als ze met slecht weer met de auto komt dan kan je weer gewoon €0,19 per km betalen. Voor sportieve collega’s die wat verder weg wonen , zeg 20 km, kan een speed-pedelec een alternatief voor de auto zijn. Vier dagen per week geen reiskostenvergoeding betalen scheelt hier €1216.- reiskostenvergoeding per jaar. 

Veiligheid

Stimuleer dat je werknemers een helm dragen, elektrische fietsen gaan veel sneller! Voor een speed-pedelec is een helm verplicht.

Fietsregeling opnemen in Personeelshandboek

Door de fietsregeling op te nemen in het Personeelshandboek ontstaat duidelijkheid voor jouw collega’s. 

Meer weten over de fiets van de zaak, opstellen personeelshandboek?
Bel Luc Willems 06 41297624 of mail naar Alex Lahpor alex@lwpa.nl