Een fiets van de zaak, hoe werkt dat?

Nieuws

Een fiets van de zaak, hoe werkt dat?

Sinds 1 januari 2020 is het voor werkgevers makkelijker om een fiets van de zaak ter beschikking te stellen aan je werknemers. De nieuwe regeling valt buiten de WKR. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde is in korte tijd heel populair geworden. Met een fiets van de zaak investeer je ook in de fitheid van je collega’s! Je kunt trouwens ook zélf als ondernemer gebruik maken van de nieuwe regeling. Hoe werkt het, wat kost het en hoe zit het met de reiskostenvergoeding?

Hoe werkt dat, een fiets van de zaak? 

Met de nieuwe regeling stellen werkgevers een (elektrische) fiets of speed-pedelec ter beschikking aan hun werknemers. De bedoeling is dat zij deze zoveel mogelijk gaan gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Deze fiets mag overigens ook gewoon privé gebruikt worden!

Wat kost dat de werkgever, een fiets van de zaak?

De werkgever kan ervoor kiezen de fiets zelf te kopen of de fiets te leasen bij een van de vele fiets- leasemaatschappijen die hier op inspringen. 

Zelf kopen als werkgever

Als je de fiets zélf koopt dan betekent dit een flinke eenmalige aanschaf en betaal je meestal ook de kosten voor verzekering, onderhoud en reparatie. Een behoorlijke elektrische fiets kost tussen de €2600 en €3400.- en een speed-pedelec begint bij zo’n € 3800.- (alles incl. BTW) Geen kinderachtige bedragen dus! Een onderhoudsbeurt kost ongeveer €75.- per keer. Als de fiets duurder is dan €450.- dan komt deze op de balans te staan als onderdeel van het bedrijfsvermogen. Je mag hier 20% per jaar op afschrijven. De BTW is aftrekbaar. Je kunt daarnaast gebruikmaken van de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) voor investeringen. Hiervoor moet de investering minimaal €2401.- zijn. 

Fiets leasen

Met het leasen van een fiets ben je sowieso minder tijd kwijt aan administratie. Je betaalt één bedrag per maand en je wordt volledig ontzorgd. Het leasebedrag is inclusief verzekeringen, onderhoud en vaak ook hulp bij pech onderweg. Er zijn verschillende leasemaatschappijen waar je een contract mee kunt afsluiten. Ook bij de ANWB kan je terecht. Een veel voorkomende looptijd is 36 maanden. Je moet denken aan leasebedragen tussen de €80 en € 120.- per maand, exclusief BTW. Een speedelec is duurder. Je kunt als werkgever een maximaal budget aangeven waarbinnen je collega’s een fiets kunnen uitkiezen. 

Wat kost het de werknemer?

De werknemer betaalt loonbelasting over de altijd verplichte 7% bijtelling over de consumentenprijs van de fiets. Stel de consumentenwaarde is € 3000.-, dan bedraagt de bijtelling €210 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,1% bedraagt de belasting dan €77.91 per jaar, ofwel €6,49 per maand. 

Je kunt een eigen bijdrage vragen aan je werknemer, bijvoorbeeld als hij of zij een fiets boven budget uitzoekt. Het meerdere is dan de eigen bijdrage die van de bijtelling wordt afgetrokken.  

Vergoeden bijtelling door werkgever

Je kunt het nog mooier maken voor je collega’s door de bijtelling te vergoeden vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. (in 2021 3% van de bruto loonsom tot € 400.000.-)

Fiets van de zaak en de reiskostenvergoeding

Stel je collega kwam met eigen vervoer en kreeg hiervoor een vergoeding van €0,19 per km. Als ze met de fiets van de zaak komt dan vervalt deze vergoeding. Als ze met slecht weer met de auto komt dan kan je weer gewoon €0,19 per km betalen. Voor sportieve collega’s die wat verder weg wonen , zeg 20 km, kan een speed-pedelec een alternatief voor de auto zijn. Vier dagen per week geen reiskostenvergoeding betalen scheelt hier €1216.- reiskostenvergoeding per jaar. Let op helm verplicht! Bonus; fitte werknemer! 

Fietsregeling opnemen in Personeelshandboek

Door de fietsregeling op te nemen in het Personeelshandboek ontstaat duidelijkheid voor jouw collega’s. 

Meer weten over de fiets van de zaak, opstellen personeelshandboek?
Bel Luc Willems 06 41297624 of mail naar Alex Lahpor alex@lwpa.nl 


#lwpa #hrm #fietsvandezaak #leasefiets #secundairearbeidsvoorwaarden #personeelshandboek #reiskostenvergoeding
 

Interessante artikelen

Is Hemelvaartsdag een vrije dag?

Hemelvaartsdag 2022 valt op donderdag 26 mei en is een officiële feestdag.

Het Minimumloon in 2022

Per 1 januari 2022 worden de minimumlonen in Nederland met 1,41% verhoogd. Voor een medewerker met een fulltime dienstverband van 21 jaar of ouder wordt het minimumloon € 1725.- per maand.

Reorganiseren? Niet leuk.. wel noodzakelijk? 5 tips om je op weg te helpen.

Soms is het nodig om te snoeien om te overleven. Ondanks alle regelingen van de overheid kan toch de continuïteit van de onderneming op het spel staan. En dan? Voorbereiding is het halve werk. Waar begin je als ondernemer? Hoe voorkom je conflicten met je personeel of het UWV? Vijf tips om je verder te helpen...