Arbeidsongeschikte 60-plussers niet langer gekeurd door verzekeringsarts UWV

Nieuws

Arbeidsongeschikte 60-plussers niet langer gekeurd door verzekeringsarts UWV

Tot het einde van 2023 zal het UWV arbeidsongeschikte 60-plussers die een Wia uitkering aanvragen, niet langer laten keuren door een verzekeringsarts van het UWV. De reden hiervan is de enorme achterstand die is ontstaan bij het keuren. Slechts 30% van de aanvragen wordt op tijd (binnen acht weken) afgehandeld. De gemiddelde wachttijd is opgelopen tot achttien weken en stijgende. Begin dit jaar wachtten ruim 12000 personen op een beoordeling en 40.000 op een herbeoordeling!

In plaats van een verzekeringsarts zullen de keuringen en beoordelingen gedaan worden door arbeidsdeskundigen. Voorwaarde is dat zowel de werknemer als de werkgever moeten instemmen met deze gang van zaken. De verwachting is dat met deze nieuwe werkwijze de 60-plusser eerder een te hoge dan een te lage Wia uitkering zal ontvangen. Daarbij speelt ook een rol dat (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte 60-plussers heel moeilijk weer aan een baan komen, ook als blijkt dat ze nog (gedeeltelijk) inzetbaar zijn.

Een Wia uitkering vraagt een werknemer aan als hij of zij 2 jaar arbeidsongeschikt is en re-integratie of herstel niet gelukt is. Om kansrijk te zijn moet wel voldaan zijn aan alle eisen die de Wet Poortwachter stelt aan de begeleiding van de arbeidsongeschikte medewerker.