Nieuws

Arbeidsmarkt trekt aan in 2015

Bij een licht aantrekkende economie zullen in 2015 de verschillen tussen kansrijke en kansarme (beroeps)groepen op de arbeidsmarkt sterk groeien. Vooral de vraag naar afgestudeerde HBO’ers in een aantal richtingen zal veel groter zijn dan het aanbod. In die beroepsgroepen ontstaan nijpende tekorten. Dat blijkt uit een toekomstanalyse van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. De HBO-richtingen waarin in 2015 het aantal vacatures tot vijf keer zo groot is als het aantal werkzoekenden, zijn:

  • ICT/Automatisering
  • Techniek
  • Directie/management
  • Bouw
  • Verkoop/commercieel

Is het landelijke beeld voor deze HBO’ers al erg gunstig, in vergelijking met andere regio’s zullen de tekorten in de regio midden-Nederland nog groter zijn dan elders.

Ook voor MBO’ers geldt dat er in 2015 in enkele sectoren voor enkele richtingen schaarste ontstaat. Het gaat met name om technici, productiemedewerkers en laboranten. De tekorten zullen zich voornamelijk voordoen in Brabant en Limburg.

Voor academici ziet de markt in 2015 er minder florissant uit. Het aanbod van mensen is overal groter dan de vraag, behalve voor technici. Die zullen in 2015 relatief gemakkelijk een baan vinden of van baan kunnen veranderen.

Ondanks de verwachte verbetering, blijft de arbeidsmarkt voor grote groepen en dan met name VMBO’ers zwak. In 2015 ontstaat er voor VMBO’ers iets meer vraag dan aanbod in de sectoren richtingen beveiliging, facilitaire dienstverlening, techniek en commercie. In alle andere richtingen zal ook in 2015 het aanbod groter zijn dan het aantal beschikbare vacatures.

Op basis van een trendanalyse van de verhouding tussen vraag en aanbod, gecombineerd met de belangrijkste economische voorspellingen voor 2015, blijkt dat in vrijwel alle richtingen en op vrijwel alle opleidingsniveaus de vraag naar werknemers  sneller groeit dan het aanbod. Dit betekent dat de arbeidsmarkt over de volle breedte aantrekt.