Grijs verzuim ofwel presenteïsme, wat is het, hoe herken je het en wat doe je er aan? 5 Tips!

Nieuws

Grijs verzuim ofwel presenteïsme, wat is het, hoe herken je het en wat doe je er aan? 5 Tips!

Herken je dit? Sommige werknemers zijn wel op hun werk, maar het lijkt wel of er bitter weinig uit hun handen komt. Voorbeeld; een collega die vaak met een ordner onder zijn arm loopt en veel praatjes maakt met collega’s. Die ordner moet aantonen dat hij of zij toch echt bezig is. Veel stapels op een bureau liggen er om de indruk te wekken dat hij het erg druk heeft, maar eigenlijk gebeurt er niet veel..

Hier kan sprake zijn van Presenteïsme, ook wel bekend als "grijs verzuim". Dit is een fenomeen waarbij werknemers fysiek wel aanwezig zijn op het werk, maar niet in staat zijn (of niet willen) om effectief te functioneren. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en  verhoogde fouten. Hieronder bespreken we hoe je als werkgevers presenteïsme kunt herkennen en hoe je kan omgaan met dit ‘grijze verzuim’.

Herken de tekenen van presenteïsme.
Het is belangrijk dat werkgevers de tekenen van presenteïsme herkennen. Werknemers die lijden aan presenteïsme kunnen er vermoeid uitzien, minder effectief zijn in hun werk, hun taken niet voltooien, deadlines niet halen, minder communicatief zijn, herhaal fouten maken  en minder gemotiveerd zijn dan normaal. Ook de schijn ophouden van druk bezig zijn is een teken, of het telkens aandragen van smoesjes als deadlines verstrijken. Echt veel voor je uitstaren kan er op duiden dat de gedachten echt elders zijn. Je kunt namelijk niet continue diep nadenken!

Onze 5 tips:

  1. Bied ondersteuning
    Biedt ondersteuning aan werknemers die mogelijk last hebben van presenteïsme. Ga het gesprek aan, bespreek de situatie met de werknemer en biedt hulp en begeleiding aan waar nodig. Het is belangrijk om te erkennen dat er een probleem is en om de werknemer te helpen bij het vinden van oplossingen.
  2. Flexibiliteit bieden 
    Flexibiliteit in het werk kan een belangrijk middel zijn in het omgaan met presenteïsme. Biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken, flexibele werktijden aan te houden of een aangepaste werklast te hebben. Dit kan helpen om de werkdruk te verminderen en de werknemer in staat te stellen om effectiever te werken. Heeft de werknemer misschien mantelzorgtaken waar jij niets van afweet? Dat kan ook een reden zijn voor de mindere prestaties op de werkvloer!
  3. Gezondheid stimuleren 
    Stimuleer een gezonde levensstijl en zorg voor een gezonde werkomgeving. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende frisse lucht, voldoende licht en een gezonde werkplek. Stimuleer ook gezonde eetgewoonten en beweging, bijvoorbeeld door gezonde snacks aan te bieden en sportfaciliteiten beschikbaar te stellen. Lees ons artikel over vitaliteit als onderdeel van duurzame inzetbaarheid
  4. Bevorder een open cultuur 
    Creëer een open en ondersteunende cultuur waarin werknemers zich veilig voelen om te praten over eventuele problemen. Het is belangrijk dat werknemers zich gehoord voelen en dat er ruimte is voor discussie en feedback. Een open cultuur kan helpen om problemen tijdig aan te pakken en het welzijn van werknemers te verbeteren. Dit helpt ook om de betrokkenheid van collega’s bij de zaak te bevorderen. Er wordt naar hen geluisterd!
  5. Opleiding en ontwikkeling
    Bied opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan. Door werknemers uit te dagen en hen nieuwe vaardigheden te leren, kunnen ze zich gemotiveerd voelen en zich meer betrokken voelen bij hun werk. Lees hier meer over in dit artikel 

Door deze stappen te volgen, kunnen werkgevers het risico op presenteïsme en dus grijs verzuim verminderen en hun werknemers ondersteunen bij het bereiken van hun volledige potentieel. Het is belangrijk om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren die bijdraagt aan het welzijn van werknemers en de productiviteit van het bedrijf.

Meer weten? Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 of Alex Lahpor alex@lwpa.nl.

#lwpa #hrm #grijsverzuim #presenteïsme #duurzameinzetbaarheid #levenslangleren #productiviteit