Nieuws

Wakker worden!

Zou het toch echt gaan gebeuren dat de arbeidsmarkt aantrekt en de economie uit het slob raakt? Soms lijkt het erop. Maar de signalen zijn zeer tegenstrijdig. Het ene moment positief nieuws bij BNR over het aantal werklozen, het andere moment een winstwaarschuwing van Randstad omdat de uitzendmarkt moeizaam herstelt. Wat is de waarheid? Geen idee.
Niemand lijkt bezig te zijn met de ontwikkelingen over 5 jaar wanneer de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Nu blijkt uit diezelfde cijfers van het CBS en CPB dat we te weinig opgeleiden hebben om dit gat, over 5 jaar, op te vangen.
Volgens mij maakt ieder zich, terecht, zorgen over de gevolgen van het bijna failliet van Griekenland. Maar anticiperen op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt lijkt iets voor straks. Dát is wat ik dacht toen ik door het Laakkwartier in Den Haar reed. Overal om mij heen stonden auto’s met een Pools kenteken. Verder zag ik bestelbusjes van uitzendbureau’s in de Agrosector. Voor mij hèt bewijs dat we niet zonder deze buitenlandse arbeiders kunnen. Nu niet en over 5 jaar ook niet. Alleen met deze buitenlandse arbeidskrachten, onze strategische arbeidsreserve, gaan we niet handig om. Niet alleen proppen we ze in niet verantwoorde woningen maar we behandelen hen ook niet als werknemers. Niet echt slim, want zij zijn het wel die nu in de kassen en op de aspergevelden werken. Op deze manier leveren zij een grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Laten we hen daarom een echte kans geven in ons land en hen koesteren. Het zal toch niet gebeuren dat dadelijk Duitsland wel handig op de behoeften van deze arbeiders inspeelt en wij het nakijken hebben? Dan hebben we echt een probleem en vraag ik me af wie onze paprika’s gaat plukken, mijn huis schildert en wie mij gaat verplegen.