Nieuws

Verlof en verzuim, hoe zit dat?

In het kort de ‘spelregels’ van verlof:

Wettelijke en bovenwettelijk vakantiedagen
Medewerkers krijgen ‘wettelijke’ vakantiedagen, waarover het loon wordt doorbetaald. De medewerker heeft recht op 4 maal de wekelijkse arbeidsduur aan vakantie. Stel een medewerker werkt volledig dan heeft hij 20 (4 x 5 dagen) wettelijk vakantiedagen. De medewerker moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. 

Bovenop de wettelijke vakantiedagen kunnen ‘bovenwettelijke’ vakantiedagen worden opgebouwd. Deze kunnen per CAO worden afgesproken, staan in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek. Voorbeelden van deze dagen zijn leeftijdsuren en ADV.

Vervallen van vakantiedagen
Om stuwmeren tegen te gaan, zijn in de wet vervaltermijnen opgenomen: wettelijke vakantiedagen die de medewerker niet opneemt, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen in 2017, vervallen dus per 1 juli 2018. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen 5 jaar na het kalenderjaar. Maak daarom in uw verlofregistratie onderscheid tussen wettelijk en bovenwettelijk vakantiedagen. Start met het afschrijven van de wettelijke vakantiedagen. 

Vakantie bij ziekte
Arbeidsongeschikte medewerkers bouwen net als arbeidsgeschikte medewerkers vakantie op. Twijfel u of het verstandig is dat arbeidsongeschikte medewerker op vakantie opneemt of zegt dit niet te kunnen, neem dan contact op met de bedrijfsarts. De wettelijk vervaltermijnen gelden ook voor arbeidsongeschikte medewerkers. Dus vakantiedagen worden opgebouwd maar ook afgeschreven. Stimuleer dus ook uw zieke medewerker om vakantie op te nemen. 
Vakantie-uren uitbetalen

Bovenwettelijke vakantiedagen kunt u, in overleg met de medewerker, afkopen. Wettelijke vakantiedagen mag de werkgever niet uitbetalen. Dat laatste is alleen toegestaan (en gebruikelijk) als de arbeidsovereenkomst eindigt. 

Verlof weigeren
Het recht op vakantie is wettelijk vastgelegd; de werkgever moet in principe instemmen met de verlofaanvraag van de medewerker. De werkgever mag alleen bezwaar maken bij ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’.

Vragen over verlof en verzuim? Bel dan 085 – 877 01 86 of mail naar alex@lwpa.nl