Elf tips voor werken bij warm weer!

Nieuws

Elf tips voor werken bij warm weer!

Hoewel het nu bepaald niet heet is, hebben we in juni en in de afgelopen jaren steeds meer te maken gehad met extreem warm weer, met buitentemperaturen ruim boven de 30 oC. Als gevolg van de klimaatverandering in de toekomst wordt dat alleen maar erger. Dit is niet bepaald gunstig voor de productiviteit in jouw bedrijf.  Sterker nog, te hoge temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers! 

Dit speelt vooral bij meer kwetsbare en/of oudere werknemers. Te hoge temperaturen op de werkplek  moeten meegenomen worden in de RI&E en het plan van aanpak. Het thermisch binnenklimaat moet extra aandacht krijgen als onderdeel van de arbeidsomstandigheden. In dit artikel beperken we ons tot binnen-situaties maar het mag duidelijk zijn dat er ook bij werken in de buitenlucht veel aandacht moet zijn voor een acceptabel arbeidsklimaat.  

Het is het zaak om tijdig te bekijken wat voor maatregelen je kunt treffen om oververhitting van je personeel en jezelf te voorkomen! 

Deze tips kunnen je helpen om te zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.

  1. Buitenzonwering
    Het plaatsen en tijdig gebruiken van buitenzonwering is heel effectief. Dit kan zomaar vijf graden schelen ten opzichte van zonwering aan de binnenzijde. Doe de zonwering niet pas naar beneden wanneer de zon al vol op de ramen staat, maar daarvóór. Dus ook als er nog niemand op de zaak is (oostgevels). Hetzelfde is van toepassing op de westgevels. Laat de zonwering naar beneden tot de zon weg is. (tijdklok) Windvaste screens of uitvalschermen zijn een goede optie. Als je de beglazing van je bedrijfspand moet vervangen kun je ook eens denken aan zonwerend glas. De mogelijkheden zijn verrassend. Pas zonder buitenzonwering geen airco toe, dat is het bekende dweilen met de met kraan open!
  2. Natuurlijke ventilatie
    De natuurlijke ventilatie van het pand blijft erg belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan zinvol zijn, maar houd ze vooral gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen, anders haal je de warmte juist binnen!
  3. Mobiele Ventilatoren 
    Deze simpele en goedkope maatregel biedt wel degelijk verlichting in warme perioden. Je brengt de gevoelstemperatuur ongeveer 3 tot 4 graden naar beneden. Voordeel is dat je personeel ze zelf naar behoefte kan bedienen.  Koop niet de goedkoopste ventilatoren, maar kies voor stille ventilatoren. Niemand zit te wachten op ventilatoren die naast een briesje een bak herrie produceren!  Dit is een stille:   
  4. Isoleer je platte dak, breng een witte coating aan, combineer dit met zonnepanelen of een groendak 
    Op een zonnige dag is de oppervlaktetemperatuur van een bitumineuze zwarte dakbedekking aan de buitenzijde al snel 70-80 oC. Bij een matig of slecht geïsoleerd plat dak ontstaat er een grote warmtestroom naar binnen. Daar valt niet tegenop te koelen. In de winter zal dit bovendien veel warmteverlies geven. Een goede oplossing is om het dak van een nieuwe dakbedekking te voorzien met daaronder bijvoorbeeld een 120 mm dikke PIR isolatielaag.  Door te kiezen voor een witte dakbedekking, bijvoorbeeld wit EPDM of een witte PVC dakbedekking, warmt het dak bovendien veel minder op.
  5. Goedkoop alternatief; Je kunt een zwart bitumineus dak ook een witte coating  geven. Hiermee wordt de opwarming behoorlijk beperkt.
    Effect van Zonnepanelen; door zonnepanelen te plaatsen wek je duurzame energie op, bijvoorbeeld om je airco op te laten draaien én vang je een flink stuk directe zonbelasting op.
  6. Een witte dakbedekking kan de opbrengst van ‘dubbelzijdige’ zonnepanelen vergroten.  
    Groen dak; Op een bestaand dak kan je misschien ook een sedumdak installeren. Zo’n groen dak geeft ook een stuk verkoeling. Let op; dit vraagt wel om onderhoud! 
  7. Airconditioning
    Een airconditioning is zinvol als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft. Houd wel rekening met lange lever- en installatietijden, een half jaar is bepaald geen uitzondering. Kies voor een stille airco. 
  8. Koele kantines en rustruimtes
    Bij bedrijven met grote magazijnen of werkplaatsen is het onmogelijk om de hele hal te koelen. Zorg dan wel voor kantines of rustruimtes met airco om even bij te komen.  
  9. Ga minder strikt om met kledingvoorschriften
    In sommige beroepen is het bijvoorbeeld ‘not done’ om in korte broek te werken omdat representativiteit vereist is. Laat bij extreme hitte de gezondheid voorgaan!
  10. Drink veel, trakteer eens op een ijsje!
    Stel gratis koud water ter beschikking uit een waterkoeler, of een frisdrankje, géén alcohol natuurlijk, maar een alcoholvrij biertje aan het einde van de dag kan wel!
  11. Zet elektrische apparaten en de verlichting zoveel mogelijk uit, vervang TL buizen door LED lampen
    Elektrische apparaten en verlichting produceren warmte. Zet daarom de apparatuur die je niet gebruikt uit. Denk daarbij vooral ook aan de verlichting. TL buizen produceren vaak zo’n 40 Watt aan warmte per stuk. Dat kan aardig oplopen! Vervangen van de TL buizen door LED TL buizen reduceert de warmtebelasting met meer dan de helft én bespaart 60% elektriciteit.
  12. Tropenrooster of thuiswerken
    Een tropenrooster vereist enige flexibiliteit, maar is in een klein bedrijf vaak redelijk eenvoudig in te voeren. Denk aan een (tijdelijke) werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Ook thuiswerken kan natuurlijk een optie zijn als de thuiswerkplek koeler is dan kantoor
  13. Plaats planten of een plantenwand
    Planten gaan de negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen. Zij houden het klimaat namelijk gezonder, stabiel, en zorgen voor een juiste luchtvochtigheid.

Wij hopen dat deze tips ‘verlichting geven’ tijdens de warme dagen in de zomer!

Meer weten, hulp nodig bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden of het opstellen van een RI&E?  

Bel Luc Willems 06 41297624 of Alex Lahpor 085 8770186 of mail naar alex@lwpa.nl.

Met zonnige groet,
Willems Personeels- & Organisatieadvies

#lwpa #hrm #oververhitting #werkplek #thermischbinnenklimaat #arbeidsomstandigheden #rie #zonwering #airco #ventilator #