Personeelsadvies & Organisatieadvies voor het MKB | Willems in Den Haag, Leidschendam en Voorburg

6 tips voor het vasthouden van personeel

Het vasthouden van personeel is een van de grotere uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt van 2018 voor het MKB. In diverse sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het de bedrijfsvoering belemmert. Medewerkers die daadwerkelijk vertrekken laten een gat achter dat niet snel opgevuld kan worden.

Wat kun je als werkgever doen om je personeel vast te houden? Zes tips:

1. Wees eerlijk over doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur

Werkgevers moeten al bij het eerste sollicitatiegesprek duidelijk maken wat ze te bieden hebben. Denk hierbij aan de groeimogelijkheden en opleidingen, maar ook de werksfeer. Werkgevers moeten het niet mooier maken dan het is.

2. Gebruik geen tijdelijke contracten

Wil een werkgever de sfeer gezond houden dan moet die het personeel wel zekerheid bieden. Ook in contractvormen. Een vast contract zorgt niet alleen voor zekerheid, maar ook voor een gevoel van waardering door de werkgever.

3. Zorg voor goede leidinggevenden

Een leidinggevende moet continu in gesprek zijn met zijn werknemers, om te praten (communicatie) over de gezamenlijke doelstellingen en persoonlijke groei. Dat is ‘social support’, dat werkt! Zonder goede en duidelijke leiding (kwaliteiten) kunnen medewerkers het gevoel krijgen aan hun lot te worden overgelaten.

4. Besteed aandacht aan de sfeer

Personeel aantrekken en behouden gaat om veel meer dan alleen een beloning. Werk moet namelijk ook leuk zijn, als medewerker breng je er immers een groot deel van je tijd door. Om het leuk te houden moeten werkgevers ervoor zorgen dat de werksfeer en de werkomgeving goed is. Dit kan bijvoorbeeld door ruimte te geven aan eigen inbreng van de medewerker.

5. Zorg voor een mix van jong en oud op de werkvloer

Succes op de werkvloer kan worden bereikt als jong en oud beter gaan samenwerken; wat weer bijdraagt aan kennisuitwisseling en een goede werksfeer.

6. Geef ruimte voor mantelzorg

In tijden van vergrijzing en een overheid die het stimuleert om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, zullen steeds meer medewerkers de rol van mantelzorger op zich nemen. Denk aan de zorg voor het zieke kind, de partner of een ouder. Al is het maar een uurtje eerder weg omdat de medewerker mee moet naar de huisarts of het ziekenhuis. Als een werkgever hier moeilijk over doet, kan dat zelfs leiden tot uiteindelijk burn-outklachten. Bedrijven zouden medewerkers juist dan moeten ondersteunen. Maak daarom dit ook een onderdeel van het personeelsbeleid.

Bron: RTL Z en eigen praktijkervaring

Meer weten over het binden en boeien van medewerkers? Bel Luc via 06 – 41 29 76 24, doen.

 

De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) – geldig vanaf januari 2020 - Nieuws -
De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) – geldig vanaf januari 2020

We zijn nog maar net gewend aan de vorige wetswijzigingen, maar nu veranderen de regels voor de transitievergoeding, ketenregeling, ontslag en oproepkrachten alweer. Want vanaf 1 januari 2020 – u heeft er misschien al wel van gehoord – geldt de WAB waarmee het verschil tussen een vaste baan en flexwerk kleiner moet worden. Lees verder

5 tips om bevlogenheid binnen uw organisatie te vergroten - Blog -
5 tips om bevlogenheid binnen uw organisatie te vergroten

Niet elke medewerker is bevlogen. Maar als u als werkgever de bevlogenheid wil stimuleren is het noodzakelijk, volgens hoogleraar Arnold Bakker, om te investeren in aandacht, tijd en geld. Bevlogen medewerkers vragen namelijk om een stimulerende omgeving en dus een tegenprestatie. Lees verder

Uit de praktijk: verlof en verzuim, hoe zit dat? - Blog -
Uit de praktijk: verlof en verzuim, hoe zit dat?

Het lijkt zo simpel, verzuim en verlof. Regelmatig merken wij dat dit toch vragen oproept. Daarom enige uitleg. Lees verder

Contactgegevens

Willems Personeels- & Organisatieadvies

Adres:
Vlietweg 17d, 2266 KA Leidschendam

Tel: 085 - 8770186
E-mail: contact

We staan voor u klaar in Leidschendam - Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Leiden, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Delft, Zoetermeer en omgeving.

Is uw personeelsbeleid op orde?

Doe onze Quickscan en binnen 5 minuten weet u het!


Quickscan Personeelsbeleid