Nieuws

Een disfunctionerende medewerker en nu? 7 tips om daar mee om te gaan.

21 september 2020

Stel u bent al enige tijd ontevreden over een medewerker. De prestatie laat te wensen over of de arbeidsrelatie is niet wat u wenst. Wat dan? Is ontbinden op basis van disfunctioneren dan de meest succesvolle weg? Helaas niet. Maar sinds 1 januari 2020 zijn er wel meer mogelijkheden voor ontslag op basis van de cumulatiegrond van ontslaggronden.

Waarom een personeelshandboek?

28 november 2019

Het personeelshandboek is een praktisch en onmisbaar naslagwerk voor het vastleggen van afspraken met je personeelsleden. Je gebruikt het personeelshandboek als een aanvulling op het arbeidscontract en een eventuele CAO. Zorg er bij gebruik voor dat alle werknemers een exemplaar ontvangen, of dat ze toegang hebben tot een digitale versie (wat altijd de laatste versie is).

In 2021 vroegpensioen weer mogelijk

25 november 2019

Vanaf 1 januari 2021 kunnen werknemers weer vervroegd met pensioen. Met hun werkgever kunnen zij afspraken maken om drie jaar voordat zij AOW krijgen, te stoppen met werken. Ook kunnen werknemers zelf verlofdagen opsparen om twee jaar eerder te stoppen.

Minimumloon stijgt 18 euro per maand op 1 januari 2020

31 oktober 2019

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2020 met 18 euro per maand verder omhoog, naar € 1.653,60 per maand. De verhoging zet door, omdat het minimumloon sinds 1 juli 2019 ook al met ruim twee tientjes is gestegen (toen naar 1.635,60 euro). Dat is bekend gemaakt in de Staatscourant.

Voorkom voortijdig vertrek van medewerkers, ga het gesprek aan

03 september 2019

In tijden van arbeidsmarktkrapte is het nog belangrijker dan anders om goede medewerkers binnen boord te houden. Vooral het voortijdig uitstromen van nieuwe medewerkers kost werkgevers handenvol geld en energie.

De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) – geldig vanaf januari 2020

15 juli 2019

We zijn nog maar net gewend aan de vorige wetswijzigingen, maar nu veranderen de regels voor de transitievergoeding, ketenregeling, ontslag en oproepkrachten alweer. Want vanaf 1 januari 2020 – u heeft er misschien al wel van gehoord – geldt de WAB waarmee het verschil tussen een vaste baan en flexwerk kleiner moet worden.

5 tips om bevlogenheid binnen uw organisatie te vergroten

28 juni 2019

Niet elke medewerker is bevlogen. Maar als u als werkgever de bevlogenheid wil stimuleren is het noodzakelijk, volgens hoogleraar Arnold Bakker, om te investeren in aandacht, tijd en geld. Bevlogen medewerkers vragen namelijk om een stimulerende omgeving en dus een tegenprestatie.

Uit de praktijk: verlof en verzuim, hoe zit dat?

14 mei 2019

Het lijkt zo simpel, verzuim en verlof. Regelmatig merken wij dat dit toch vragen oproept. Daarom enige uitleg.

Uit de praktijk: vaker loonsanctie door UWV bij onvoldoende inspanningen bij reintegratie

25 april 2019

Uit signalen van arbeidsdeskundigen waar wij mee samenwerken, uit eigen praktijk en uit berichten in vakbladen, vernemen wij dat het UWV (nog) strenger is geworden in haar beoordeling van ‘reintegratie-dossiers’.

De klok vooruit, uw bedrijf ook?

01 april 2019

Het voorjaar is weer begonnen, het eerste kwartaal zit er nagenoeg op. Tijd voor een tussentijdse evaluatie. Hoe is de ontwikkeling van uw medewerkers geweest de laatste tijd, zijn de afspraken die afgelopen jaar zijn gemaakt nagekomen en wat zijn uw plannen voor de komende periode?

Heeft u hem al - de hortensia - op kantoor?

21 februari 2019

Suffe plant, die hortensia? Met zijn collega’s zorgt hij toch voor maar liefst 20 procent minder ziekteverzuim. Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Planten op het werk schelen gemiddeld 1,6 ziektedag per medewerker per jaar.

Wet waardeoverdracht klein pensioen per 1 januari 2019 van kracht

18 februari 2019

Misschien is onderstaande interessant voor nieuwe medewerkers om te weten als ze bij u in dienst treden.

Zeven manieren om medewerkers te demotiveren…

15 februari 2019

Al langer is bekend dat medewerkers die tevreden en betrokken zijn, beter presteren, productiever zijn, minder verzuimen en minder snel een andere werkgever zoeken.

Eenzijdig wijziging van arbeidsvoorwaarden; kan dat zomaar?

12 februari 2019

Stel u neemt een bedrijf over en dit bedrijf heeft een jubileumregeling voor medewerkers die 25 en 40 jaar in dienst zijn. Kunt u dat zomaar veranderen? Niet, als u aangeeft dat alle opgebouwde rechten en plichten door u overgenomen worden en er dus voor de medewerkers niets verandert.

5 ontwikkelingen in 2019 voor de Nederlandse arbeidsmarkt

29 januari 2019

Zoekt u een nieuwe medewerker? Houd dan rekening met de volgende ontwikkelingen in de arbeidsmarkt.