Nieuws

Uit de praktijk: Werken ná het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, kan dat?

Al of niet bepaald door bepalingen in de CAO die de arbeidsovereenkomst automatisch beëindigden. Hoewel dit laatste nog steeds voorkomt is er ook sprake van een nieuwe tendens; (parttime) doorwerken ná de AOW gerechtigde leeftijd. Recentelijk hebben we een notariskantoor geholpen met het verzoek van een werkneemster om langer door te werken. Lees hier verder…

De aanleiding van deze vraag:
Medewerkster voelde zich fit genoeg om nog meerdere uren per week te werken. Tegen full-time thuiszitten zag zij op.  Gekeken is met werkgever samen naar een win-win situatie waarbij beiden profijt hebben. Werkgever behoudt een gemotiveerde medewerkster die bereidt is zelfs bij pieken en dus ook in de schoolvakantieperiodes extra te werken. Werkneemster behoudt haar sociale contacten en kan haar (klanten)kennis en kunde blijven gebruiken. 

Voordeel werkgever:

  • De werkgeverslasten dalen omdat geen premies voor het pensioen en minder sociale lasten meer betaald hoeven te worden.
  • Werkgever behoudt een gemotiveerde collega met kennis en kunde van de branche en klanten die mentor wordt van jongere collega’s. In de krappe arbeidsmarkt geeft dat de mogelijkheid om een stagiair aan te nemen en deze zelf op te leiden. Of een pas startende medewerker aan te nemen.  
  • Werkgever heeft de mogelijkheid om op deze wijze de flexibile schil in te vullen en zo in te spelen op piektijden in de produktie,  vakantieperiodes én mogelijk uitval van andere collega’s om welke reden dan ook.

Voordelen werknemer:

  • Door de lagere belastingtarieven na het bereiken van de AOW-leeftijd houdt medewerkster meer netto-loon over van elk gewerkt uur.
  • Medewerkster heeft de mogelijkheid om haar inkomsten aan te vullen naast haar aow-uitkering en bedrijfstakpensioenfonds, maar heeft alle vrijheid om op het verzoek van werkgever om meer te werken niet in te gaan
  • Medewerkster kan haar (klanten)kennis en kunde overdragen op andere collega’s en kan ingezet worden op werkzaamheden, die minder lichamelijk of geestelijke belastend zijn.   

Wat is er mogelijk?

In de nieuwe Wet Werken na de AOW gerechtigde leeftijd (ingegaan 1 jan 2016) is het volgende geregeld ten aanzien van werken na de aow-gerechtigde leeftijd;

  • Een AOW-gerechtigde werknemer kan maximaal 6 (in plaats van 3 volgens de Flexwet) tijdelijke arbeidsovereenkomsten aangaan in maximaal 4 jaar (in plaats van 2 jaar volgens de Flexwet) werken. Let op! Na meer dan 6 opeenvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt het tijdelijke contract automatisch weer een vast contract. 
  • Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan nadat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, tellen mee voor de keten.. Bij een tussenperiode van meer dan 6 maanden gaat er een nieuwe keten lopen. Zijn de periodes tussen de tijdelijke contracten 6 maanden of korter dan is er geen onderbreking van de keten.
  • Er is geen verplichting voor het betalen van een transitievergoeding bij beëindiging van het contract van een werknemer die na de AOW gerechtigde leeftijd doorwerkt. Alle afspraken die in het arbeidsrecht staan ten aanzien van opzegging en wijze van opzegging blijven wel van kracht. 
  • Werkgever dient bij arbeidsongeschiktheid de eerste drie maanden door te betalen, daarna vervalt deze verplichting. 

Meer weten over de mogelijkheden en goede afspraken die zorgen voor een win-win situatie? Neem contact met ons op! info@lwpa.nl  T. 085 8770186