Nieuws

Voorkom oververhitting; negen tips voor werken bij warm weer!

De afgelopen jaren krijgen we steeds meer te maken met extreem warme zomers. Die zijn niet bepaald gunstig voor de productiviteit in jouw bedrijf.  Sterker nog, te hoge temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid! Dit speelt vooral bij meer kwetsbare en/of oudere werknemers. Te hoge temperaturen op de werkplek  moeten meegenomen worden in de RI&E en het plan van aanpak. Het thermisch binnenklimaat moet extra aandacht krijgen als onderdeel van de arbeidsomstandigheden. Daarom is het zaak om tijdig te bekijken wat voor maatregelen je kunt treffen om oververhitting van je personeel en jezelf te voorkomen! 

Deze tips kunnen je helpen om te zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.

  1. Buitenzonwering
    Het plaatsen en tijdig gebruiken van buitenzonwering is heel effectief. Dit kan zomaar vijf graden schelen ten opzichte van zonwering aan de binnenzijde. Doe de zonwering niet pas naar beneden wanneer de zon vol op de ramen staat, maar daarvóór. Windvaste screens of uitvalschermen zijn een goede optie. Als je de beglazing van je bedrijfspand moet vervangen kun je ook eens denken aan zonwerend glas. De mogelijkheden zijn verrassend.
  2. Natuurlijke ventilatie
    De natuurlijke ventilatie van het pand blijft erg belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan zinvol zijn, maar houd ze vooral gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen, anders haal je de warmte juist binnen!
  3. Airconditioning
    Een airconditioning is zinvol als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft. Houd wel rekening met lange lever- en installatietijden, een half jaar is bepaald geen uitzondering.
  4. Mobiele Ventilatoren 
    Deze simpele en goedkope maatregel biedt wel degelijk verlichting in warme perioden. Voordeel is dat je personeel ze zelf naar behoefte kan bedienen. 
  5. Ga minder strikt om met kledingvoorschriften
    In sommige beroepen is het voorbeeld ‘not done’ om in korte broek te werken omdat representativiteit vereist is. Laat bij extreme hitte de gezondheid voorgaan.
  6. Drink veel, trakteer eens op een ijsje!
    Stel gratis koud water ter beschikking, of een frisdrankje, géén alcohol natuurlijk, maar een alcoholvrij biertje kan wel!
  7. Zet elektrische apparaten uit
    Elektrische apparaten produceren warmte. Zet daarom de apparatuur die je niet gebruikt uit. Denk daarbij vooral ook aan de verlichting. TL buizen produceren vaak zo’n 40 Watt aan warmte per stuk. Dat kan aardig oplopen!
  8. Tropenrooster of thuiswerken
    Een tropenrooster vereist enige flexibiliteit, maar is in een klein bedrijf vaak redelijk eenvoudig in te voeren. Denk aan een (tijdelijke) werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Ook thuiswerken kan natuurlijk een optie zijn als de thuiswerkplek koeler is dan kantoor
  9. Plaats planten of een plantenwand
    Planten gaan de negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen. Zij houden het klimaat namelijk gezonder, stabiel, en zorgen voor een juiste luchtvochtigheid.

Wij hopen dat deze tips ‘verlichting geven’ tijdens de warme dagen in de zomer!

Meer weten, hulp nodig bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden of het opstellen van een RI&E?  

Bel Luc Willems 06 41297624 of Alex Lahpor 085 8770186 of mail naar alex@lwpa.nl 

Met zonnige groet,
Willems Personeels- & Organisatieadvies

#lwpa #hrm #oververhitting #werkplek #thermischbinnenklimaat #arbeidsomstandigheden #rie #zonwering