Nieuws

Stand van zaken Participatiewet

                    

Eind februari 2014 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Participatiewet. Deze wet moet kansen creëren op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld door de invoering van de quotumregeling en een studietoeslag voor jonge gehandicapten.De nieuwe wet moet tevens ervoor zorgen dat er één regeling komt die mensen met een arbeidsbeperking aan werk helpt. Nu bestaan er nog verschillende regelingen, zoals de Wajong, de WWB en de WSW.

Eind april 2014 heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel voor de Quotumwet. Dit voorstel houdt in dat werkgevers straks mogelijk de verplichting hebben om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Werkgevers in de marktsector moeten volgens  afspraken uit het Sociaal Akkoord, voor eind 2015, 10.000 banen voor arbeidsgehandicapten hebben gerealiseerd.

Eind 2015 is het eerste meetmoment. Hebben werkgevers dan nog niet voldoende banen gerealiseerd, dan kan per 2016 jaarlijks een verplicht quotum worden ingevoerd. Iedere werkgever, zou dan verplicht worden om een bepaald percentage arbeidsgehandicapten in dienst te hebben. Voldoet de werkgever niet aan het quotum, dan loopt hij het risico op een boete.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de Tweede Kamer de Quotumwet vóór het zomerreces behandelt, vanwege de samenhang met de Participatiewet. Daarna moet de Eerste Kamer hierop, net als bij de Participatiewet, een reactie geven. Wij houden u natuurlijk hiervan op de hoogte.

Aangenaam kennismaken… Willems Personeels- & Organisatieadvies