Nieuws

‘Modernisering Ziektewet’, bent u al op de hoogte van de gevolgen?

Sinds 1 januari 2013 is de Wet Beperking ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) ingevoerd. Ook bekend als ‘Modernisering Ziektewet. De gevolgen van deze wet gaan werkgevers vanaf 1 januari 2014 merken. In het kort komt er op neer dat door deze wet, werkgevers vanaf genoemde datum betalen voor alle zieke medewerkers die uit dienst gaan of zijn gegaan.

Onderstaand uitleg en advies over de gevolgen van deze wet.

Aanleiding

Uit de evaluatie van de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) in 2010 bleek dat door de maatregelen die in het verleden zijn genomen, het ziekteverzuim en de instroom in de WIA van werknemers met een vast dienstverband sterk was gedaald. Echter   men zag dat de ziekteverzuim en WGA (Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten) instroom door flexwerkers (’vangnetters’) toenam.

De regering wil met de modernisering van de Ziektewet deze instroom beperken. Enerzijds worden werkgevers gestimuleerd meer inspanningen te verrichten zodat voorkomen wordt dat deze groep in de Ziektewet belandt en doorstroomt in de WIA. Anderzijds worden zieke flexwerkers gestimuleerd om zo snel mogelijk aan het werk te gaan.

Flexwerkers

Met een flexwerker bedoeld de wetgever:

  • werknemers die ziek uit dienst gaan;
  • werknemers die binnen vier weken na het einde van hun dienstverband ziek worden;
  • werknemers met een fictieve dienstbetrekking zoals uitzendkrachten of stagiaires.

 

Opmerking: bedrijven die uitzendkrachten inhuren (inleners) worden niet verantwoordelijk voor de kosten van arbeidsongeschiktheid door deze wet. Het (financieel)  risico hiervoor, blijft bij de uitzendbureaus liggen.

Gevolgen werkgever

Vanaf 1 januari 2014 krijgen werkgevers te maken met nieuwe werkgeverspremies. Nu hoeven werkgevers alleen een gedifferentieerde premie te betalen voor WGA uitkering (op basis van de WIA beschikking; beoordeling na 104 weken door UWV van de WIA aanvraag) van medewerkers met een vast dienstverband. Voor de Ziektewet wordt nu nog een sectorpremie betaald.

De gedifferentieerde premie WGA gaat per 1 januari 2014 op in de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). De premie Whk bestaat uit de drie delen:

  • een premiedeel WGA – vast. De premie die de werkgever nu al gewend is te betalen, op basis van de instroom van vaste werknemers in de WGA.

  

  • een premiedeel WGA – flex. Dit is een nieuwe premie die wordt vastgesteld afhankelijk van de instroom in de WGA vanuit de Ziektewet. Er wordt hiervoor gekeken naar werknemers die vanaf 1 januari 2010 ziek uit dienst zijn gegaan bij uw bedrijf en na 104 weken uiteindelijk in de WGA zijn ingestroomd.

 

  • een premiedeel Ziektewet – flex: De premie die de werkgever betaalt via de sectorpremie. Deze is afhankelijk van de instroom in de Ziektewet door ex-werknemers die vanaf 1 januari 2012 ziek uit dienst zijn gegaan in de sector die voor u geldt.

 

Kleine werkgevers (met een premieplichtig loonsom tot € 307.000 euro) blijven een premie betalen per sector. Middelgrote werkgevers (met een premieplichtig loonsom van € 307.000  tot € 3.070.000 ) betalen een gewogen premie per sector en een individuele premie. Dit op basis van de instroom in de WIA van uw medewerkers. Grote werkgevers (met een premieplichtig loonsom vanaf € 3.070.000) betalen een individuele premie. Hier wordt dus gekeken naar alleen naar uw situatie; de instroom van uw medewerkers in de WIA.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het gemiddelde premieplichtig loon vast. Voor het berekenen van de gedifferentieerde premie Whk gebruikt het UWV de loongegevens van 2 jaar eerder. De premie over 2014 is dus gebaseerd op de gegevens van 2012. De belastingdienst informeert in december (2013), alle werkgevers over wat hun nieuwe premies worden.

Veranderingen eigenrisicodragers

Als de werkgever eigenrisicodrager is voor de WGA dan geldt deze alleen nog voor medewerkers met een vast dienstverband. Het premiedeel WGA – vast hoeft niet worden betaald. De werkgever gaat wel het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een WGA – uitkering.

Als de werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet dan hoeft hij het premiedeel Ziektewet – flex niet betalen. De werkgever gaat dan wel het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een Ziektewet – uitkering.

Al de werkgever voor de WGA en de Ziektewet eigenrisicodrager is, dan betaald de werkgever alleen het premiedeel WGA – flex. De werkgever gaat dan ook het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een Ziektewet – uitkering die onder het eigen risico vallen en van werknemers met een WGA – uitkering.

Gevolgen flexwerkers

Ook flexwerkers krijgen te maken met de diverse financiële prikkels. De Ziektewetuitkering wordt gesplitst in een loongerelateerde uitkering en een vervolguitkering. De loongerelateerde uitkering van drie maanden met verlenging op basis van het arbeidsverleden. De uitkering gaat 70% van het laatst verdiende loon bedragen. Daarna volgt een vervolguitkering van 70 % van het minimumloon.

Nieuw zal ook zijn dat het UWV gaat beoordelen op basis van gangbare arbeid wat de flexwerker nog zou kunnen doen. En niet meer welk (voormalig) werk hij wel of niet zou kunnen verrichten. De re-integratie- en sollicitatieverplichtingen zullen ook worden aangescherpt.

Advies

Willems Personeels- & Organisatieadvies adviseert het volgende ter voorkoming van onnodige kosten ten aanzien van ziekteverzuim:

  • Maak goede afspraken met tijdelijke arbeidskrachten over het meewerken aan de re-integratie na het einde van het dienstverband. Leg deze afspraken vast in bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten, verzuimbeleid en / vaststellingsovereenkomsten;
  • Pas uw verzuim – en WIA beleid aan, zodat u op een effectieve wijze uw beleid ten aanzien van arbeidsongeschikte (ex-) werknemer kunt uitvoeren en uw beleid bekend is bij uw personeel;
  • Bel uw zieke ex-werknemers na om de re-integratie te kunnen bevorderen;
  • Leg een goede administratie aan van alle tijdelijke krachten, met hun eventuele eerste ziektedag. Dit is handig als het UWV u om gegevens vraagt;
  • Zet een sluitende no risk-administratie op. Werknemers met een zogenaamde no risk – status komen niet voor uw risico wanneer zij arbeidsongeschikt raken. Het UWV betaald namelijk de Ziektewet-uitkering.

 

Wij ondersteunen u graag bij de noodzakelijke veranderingen. Mail Alex Lahpor via alex@lwpa.nl of bel Luc Willems op 06 – 41 29 76 24.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit document dan kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

 

 

Bronnen: UWV, Belastingdienst, Aon Hewitt, P&O Actueel, ArboHealth en HiCare