Mag je een vakantieaanvraag weigeren?

Nieuws

Mag je een vakantieaanvraag weigeren?

Eindelijk zijn alle corona-beperkingen van de baan en draait je bedrijf weer op volle toeren. Graag zou je van de zomer fullspeed willen doordraaien maar dat gaat lastig als iedereen, en vaak gelijktijdig, met vakantie gaat. Het inhuren van vakantiekrachten is niet zo eenvoudig, de concurrentie is enorm.  Maar mag je een vakantieaanvraag eigenlijk weigeren als werkgever?

Wanneer mag je een vakantieaanvraag weigeren?

Eindelijk is je restaurant lekker open en nu wil je chefkok zes weken in de zomer op vakantie. Kan je die aanvraag weigeren?

Dat is niet zo simpel. De regel is dat een schriftelijk ingediend vakantieverzoek wordt geaccepteerd, tenzij er voor de werkgever zwaarwegende redenen zijn om dit verzoek te weigeren. Een zwaarwegende reden kan zijn dat een organisatie door deze vakantie écht in de problemen komt. Stel je bovengenoemd restaurant voor. Zie maar eens een goede vervanger te vinden. Of een verkoop binnendienst waarbij iedereen op hetzelfde moment op vakantie is. Weigeren mag, maar de weigering moet wel binnen twee weken na het indienen van het verzoek schriftelijk gemotiveerd worden aan de medewerker. Of weigeren bevorderlijk is voor de werksfeer is een tweede.

Handiger is het om tijdig een vakantieplanning met medewerkers te maken en vakantieopname te bespreken in een werkoverleg of een persoonlijk gesprek. Denk daarbij ook aan medewerkers met schoolgaande kinderen. Die hebben geen andere keuze om vakantie op te nemen dan in de door de overheid aangewezen schoolvakantie periode. 

Regels voor vakantieaanvraag in CAO of jouw personeelshandboek

In een CAO staan vaak regels over aanvragen van vakantie en aanwijzen van vakantiedagen. Werknemers moeten in ieder geval altijd in staat worden gesteld om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. In principe beslissen zij zelf wanneer zij dit doen. Is er geen CAO leg dan de afspraken rondom het onderwerp ‘’vakantie’’ vast in een Personeelshandboek.  In een personeelshandboek kan bijvoorbeeld opgenomen worden dat in de maand december geen vakantie van langer dan 2 dagen mogelijk is. Of dat juist in de schoolvakantie minimaal twee weken vakantie opgenomen dient te zijn. Of hoe overuren in tijd-voor-tijd gecompenseerd worden en wat de aanvraagtermijn is van een vakantie van een week of langer. Al deze regels zijn slechts bedoeld om duidelijkheid te geven en gedoe te voorkomen. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Leg die wel vast en maak collega’s duidelijk waarom er een uitzondering gemaakt is.   

In het handboek stel je zaken vast als:

  • Mag de werkgever 3 weken vakantie weigeren, of 4 weken?
  • Wat zijn gewichtige redenen om een vakantie te weigeren?
  • Mag een werkgever vakantie weigeren tijdens opzegperiode?
  • Mag een werkgever vakantie weigeren bij ziekte?

Meer weten over het onderwerp vakantie en het opstellen van een Personeelshandboek?
Bel Luc Willems 06 41297624 of Alex Lahpor 085 8770186 of mail alex@lwpa.nl

#lwpa #hrm #vakantieaanvraag #weigerenvakantie #vakantieplanning #personeelshandboek