Koningsdag 27 april; vrije dag of niet?

Nieuws

Koningsdag 27 april; vrije dag of niet?

Dit wordt alweer de tweede Koningsdag in Corona-tijd. Geen vrijmarkten, geen grote feesten, op één veelbesproken uitzondering in Breda na. De vraag is; is iedereen toch vrij op Koningsdag? Het antwoord is dat Koningsdag weliswaar een officiële feestdag is, maar dat betekent niet dat iedereen dan vrij is.
 

CAO is leidend

Wat in de cao of in de arbeidscontracten staat is hierbij leidend. In de meeste cao’s staat dat Koningsdag een vrije dag is die wordt doorbetaald door de werkgever. Er zijn uitzonderingen zoals in de horeca waarbij er volgens het dienstrooster kan worden gewerkt. Werknemers worden dan gecompenseerd in vrije tijd voor de gewerkte uren op Koningsdag. Als jouw bedrijf niet onder een cao valt, dan zijn de afspraken zoals die vermeld staan in de arbeidsovereenkomsten van jouw medewerkers leidend.

Ambtenaren, leraren

Deze zijn in principe vrij op Koningsdag, maar voor specifieke functies zijn afwijkende regelingen. Denk hierbij aan de politie, defensie en de ziekenhuizen. Scholen en universiteiten zijn bijna altijd gesloten op Koningsdag.

#lwpa #hrm #feestdagen #koningsdag #cao