Nieuws

Ingangsdatum Wet werk en zekerheid: 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 gaat hierdoor het volgende veranderen:

  1. Geen proeftijd
    In tijdelijke contracten van maximaal zes maanden geen proeftijd opnemen.
  2. Geen concurrentiebeding
    In tijdelijke contracten alleen bij bijzondere omstandigheden een concurrentiebeding opnemen.
  3. Aanzegtermijn een maand
    Bij contracten voor een bepaalde tijd van zes maanden of langer moet de werkgever uiterlijk een maand voor het einde van het contract schriftelijk aan de werknemer laten weten of hij het contract wel of niet verlengt. Laat de werkgever dit na, dan moet de werkgever aan de medewerker een vergoeding betalen die gelijk is aan een maandsalaris.

 

Per 1 juli 2015 veranderd het volgende:

  1. Kortere ketenbepaling
    De periode dat een werkgever tijdelijke contracten mag geven wordt beperkt van drie naar twee jaar (maximaal 3 tijdelijke contracten). Daarna hebben werknemers recht op een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. De tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien (opvolgingsperiode) gaat van drie naar zes maanden. Om de keten te doorbreken moet de werknemer dus een half jaar uit dienst. Afwijking bij CAO van de maximale duur en het maximale aantal contracten blijft mogelijk tot hooguit zes tijdelijke contracten in een periode van ten hoogste vier jaar.
  2. Ontslagrecht
    Voor iedereen geldt vanaf 1 juli 2015 dezelfde ontslagprocedure. Ontslag om bedrijfseconomische reden en na langdurige arbeidsongeschiktheid loopt via het UWV, ontslag om persoonlijke redenen (arbeidsconflict) gaat via de kantonrechter. Voor het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding geldt niet langer de kantonrechtersformule, maar een meer sobere transitievergoeding; bedoeld voor omscholing naar ander werk van maximaal 75.000 euro. Voor bedrijven met minder dan 25 medewerkers komt een overgangsregeling; zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij personeel gedwongen moeten ontslaan vanwege een slechte financiële situatie.

 

Aangenaam kennismaken… Willems Personeels- & Organisatieadvies