Geboorteverlof voor partners, bent ú op de hoogte?

Nieuws

Geboorteverlof voor partners, bent ú op de hoogte?

De geboorte van een kind van een van uw werknemers is een blije gebeurtenis die natuurlijk op een passende wijze gevierd moet worden. Voor u als werkgever heeft deze geboorte puur zakelijk gezien wel de nodige consequenties, met name voor de aanwezigheid van uw medewerker.  Er bestaan meerdere regelingen rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap. Het  zwangerschapsverlof  en het Ouderschapsverlof  bestaan al langer maar het (Aanvullend) Geboorteverlof voor partners, ook wel partnerverlof genoemd, is nieuw, daarom gaan wij hier nader op in. 


Geboorteverlof voor partners: 1 keer 1 week vrij

Als de partner van een werknemer bevalt, dan heeft deze werknemer sinds 1 januari 2019 recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof.  Dus 36 uur werk per week levert 36 uur verlof op. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. Het verlof moet binnen 4 weken na de geboorte van het kind worden opgenomen, maar de verlofuren mogen naar eigen inzicht worden opgenomen. Bij de geboorte van een meerling ontstaat geen recht op extra verlof. Als werkgever probeert u dit natuurlijk in overleg met uw werknemer te regelen. 
 

NIEUW: De WIEG: Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020; maximaal 5 weken

Na opname van het geboorteverlof van één week kunnen werknemers waarvan de partner is bevallen vanaf 1 juli 2020, ook nog eens één tot maximaal  vijf  weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit is geregeld in de WIEG, Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Het verlof moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Uw werknemer moet met u bespreken hoe hij of zij dit verlof gaat opnemen, verspreid over de zes maanden of meer aaneengesloten. Opname kan pas nadat het standaard geboorteverlof van 1 week is opgenomen. Opname van het aanvullend geboorteverlof heeft geen invloed op de opbouw van het vakantiegeld en de wettelijke vakantiedagen. 
 

Wie betaald dit?

Tijdens dit aanvullende geboorteverlof wordt geen salaris door de werkgever uitbetaald, maar krijgt de werknemer een uitkering van het UWV. Deze uitkering bedraagt 70% van zijn bruto dagloon. Het maximumdagloon waarover de 70% berekent wordt bedraagt per 1 juli 2020 € 222,78. In sommige CAO’s is geregeld dat de werkgever dit verlof aanvult tot 100% van het bruto loon. Nadat het kind is geboren en de ingangsdatum van het aanvullend geboorteverlof bekend is, kan de werkgever het verlof aanvragen bij het UWV. Dit kan via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal of via DigiPoort. Lees voor de complete voorwaarden zoals vermeld op de website van het UWV hier verder. De uitkering wordt in principe aan de werkgever uitbetaald, op aanvraag kan ook rechtstreeks aan de werknemer worden betaald.  Let op; het kan zijn dat dit laatste niet op tijd gebeurd, dit hangt van de snelheid van de administratieve afhandeling van het UWV af. 
 

Vrij voor de bevalling van de partner

Een werknemer kan calamiteitenverlof of kortverzuimverlof opnemen tijdens de bevalling van zijn of haar partner. Het salaris loopt hierbij gewoon door. Omdat na de bevalling het Geboorteverlof in kan gaan, zou dit calamiteitenverlof eigenlijk niet langer dan een dag mogen bedragen.
 

Help, ook nog ouderschapsverlof!

Voor alle kinderen tot 8 jaar hebben werknemers recht op Ouderschapsverlof ter grootte van 26 keer het aantal gewerkte uren per week. Dit is in principe onbetaald verlof, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt. Lees hier meer over het ouderschapsverlof
 

Wat betekent dit alles voor u als werkgever?

In totaal heeft een werknemer waarvan de partners is bevallen recht op 6 weken geboorteverlof waarvan de eerste week voor uw rekening is en de laatste vijf weken door het UWV worden betaald. Daarnaast kan hij of zij ook nog ouderschapsverlof opnemen. Deze afwezigheid kan vervelende gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Daarom is het belangrijk dat u een en ander het liefst proactief bespreekt met uw werknemer zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wat is voor beide partijen de prettigste manier van verlof opnemen? Door er samen uit te komen blijft dit een blije gebeurtenis!

Het is verstandig om alle regelingen rondom zwangerschaps- , geboorteverlof en ouderschapsverlof vast te leggen in het personeelshandboek. Daarmee voorkomt u discussies. Hierin kunt u ook de noodzaak van overleg vermelden.

Meer weten over alle verlofregelingen of het samenstellen van een Personeelshandboek? Neem contact op met Luc Willems, 06- 41297624 l.willems@lwpa.nl of Alex Lahpor, 085- 8770186 alex@lwpa.nl

#lwpa  #geboorteverlof  #hrm #aanvullendgeboorteverlof  #arbeidsvoorwaarden #calamiteitenverlof  #wieg #ouderschapsverlof