Nieuws

Dit zijn de meest gevraagde functies voor 2018

Hier vindt u een overzicht van de meest gevraagde banen van dit moment:

Kok
De vraag naar zelfstandig werkend koks is momenteel groter dan het aanbod. Kok kan een stressvol beroep zijn, vanwege de werktijden en het fysieke aspect van het beroep. In de regio’s waar veel horecagelegenheden zijn, is er vooral veel vraag naar koks. Kok is ook een beroep waarin je je makkelijk kan laten omscholen. 

Timmerman
De bouwsector is de afgelopen tijd gegroeid, waardoor er meer vraag is naar vakmensen in de bouw, zoals timmermannen. Een timmerman maakt of repareert bepaalde bouwwerken of onderdelen. Het beroep van timmerman is voor het tweede jaar op rij de meest gevraagde functie in de bouw, volgens Randstad. 

Verpleegkundige
Waar de afgelopen jaren juist banen in de zorg verdwenen, zijn er inmiddels duidelijke tekenen dat de arbeidsmarkt in de zorg weer aantrekt. Door onder andere de vergrijzing stijgt de zorgvraag in Nederland. Ook kiezen minder studenten voor een opleiding als verpleegkundige, waardoor het een van de meeste gevraagde banen van dit moment is. 

Tandarts
Door de vergrijzing onder tandartsen, is er een vraag naar meer tandartsen. Het duurt even voordat je geschoold bent tot tandarts, maar dan heb je ook een van de best betaalde banen. 

Accountant
Beroepen waar veel vraag naar zijn in de financieel-economische sector zijn registeraccountant en assistent accountant. Een registeraccountant houdt zich bezig met de financiële processen en -verantwoording van een organisatie. Voordat je jezelf accountant mag noemen, heb je er wel al een aantal jaren in de collegebanken opzitten. Een deel van de studie doe je terwijl je werkzaam bent. 

Docent 
In het onderwijs is er naar sommige vakken meer vraag dan naar andere. Er is vooral veel vraag naar docenten wiskunde, natuurkunde en techniek. Daarnaast is het relatief makkelijk aan werk te komen als docent Nederlands of Engels. Het is lastig docenten met de juiste werkervaring te vinden. De komende jaren zullen veel leraren met pensioen gaan vanwege de vergrijzing. De verwachting is dat de vraag naar docenten in technische- en talenvakken alleen maar zal toenemen in de toekomst. 

Software Developer 
In de ICT heerst er momenteel schaarste op de arbeidsmarkt. Er zijn meer vacatures dan geschikt personeel. Vooral programmeurs voor specifieke programmeertalen zoals PHP en Java zijn moeilijk te vinden. Er is een mismatch tussen de kennis en ervaring van werkzoekenden en de vraag naar specifieke skills. ICT wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen organisaties. De verwachting is dat de vraag naar goed gekwalificeerd ICT personeel in de toekomst zal blijven groeien.

Vrachtwagenchauffeur
De combinatie van een aantrekkende economie en een snel vergrijzende groep chauffeurs, maakt dat vrachtwagenchauffeur een van de meest gevraagde banen is. Met name vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn lastig in te vullen. Het gaat hierbij om chauffeurs die in het bezit zijn van de juiste certificaten en bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen mogen rijden. Ook is er vraag naar transportplanners. Een functie die zich bezighoudt met het zo efficiënt mogelijk inzetten van mensen en materieel. 
 
Loodgieter
Volgens de ondernemersorganisatie van de installatiebranche, UNETO-VNI, neemt de vraag naar loodgieters de komende jaren toe. Dit heeft te maken met de aantrekkende woningmarkt, de vergrijzing van huidige loodgieters en te weinig afgestudeerden aan vakscholen.  

Customer service medewerker 
Er komen steeds meer banen in het telefonisch en digitaal klantcontact. Momenteel is er een tekort aan customer service medewerkers. Als customer service medewerker kan je in een klantcontact center werken, maar ook veel bedrijven hebben hun eigen interne customer service afdeling