Nieuws

Compensatie transitievergoeding bij ontslag wegens arbeidsongeschiktheid

(Kleine) werkgevers ervaren dit (vaak) als onrechtvaardig. Ze hebben namelijk al gedurende twee jaren het loon van de medewerker moeten doorbetalen en kosten moeten maken voor de re-integratie van de medewerker.

Terugvragen transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Bij de wet van 11 juli 2018, die naar verwachting op 1 april 2020 in werking gaat, is ingevoerd dat (alle) werkgevers onder bepaalde voorwaarden de betaalde transitievergoeding en de eventueel daarop in mindering gebrachte transitie- en inzetbaarheidskosten kunnen terugvragen van UWV. De compensatie wordt uit het Algemeen werkloosheidsfonds betaald. De werkgever dient compensatie aan te vragen binnen 6 maanden na betaling daarvan aan de medewerker.

Voorwaarden compensatie

Werkgever zal onder ander de volgende stukken hierbij moeten overleggen:

  • De arbeidsovereenkomst met de betreffende medewerker.

  • Bescheiden waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (toestemming UWV of beschikking van de kantonrechter of een vaststellingsovereenkomst).

  • De gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.

  • Bewijs van betaling van de (transitie)vergoeding. Bij betaling in termijnen zullen betalingsbewijzen moeten worden overlegd waaruit blijkt dat de gehele vergoeding is voldaan.

Inwerkingtreding wet en óók voor oude gevallen tot en met 30 september 2020!

Deze wet zal zoals aangeven naar verwachting op 1 april 2020 in werking treden en geldt ook voor ‘oude gevallen’. Werkgevers kunnen straks compensatie aanvragen voor vergoedingen die zijn betaald vanaf de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid per 1 juli 2015.

De compensatie kan worden aangevraagd zodra de wet in werking is getreden. Zet deze data dus in uw agenda. Werkgevers hebben voor oude gevallen vervolgens zes maanden (derhalve tot en met 30 september 2020) de tijd om de vergoeding aan te vragen. Wij zullen u dan natuurlijk tijdig verder informeren.