Casemanager en Praktijkondersteuner, wie doet wat?

Nieuws

Casemanager en Praktijkondersteuner, wie doet wat?

In ons vorige artikel zijn we ingegaan op de rol van de huisarts, de bedrijfsarts en arbo-arts in een situatie met een zieke werknemer. In de begeleiding van langdurig zieke werknemers krijgt de werkgever ook te maken met de zogenaamde Casemanager, verzuimregisseur, procesbegeleider verzuim en soms de praktijkondersteuner.  Let op elke arbodienst kan een andere naam geven aan deze rol. Ook bij een huisartspraktijk werkt soms een praktijkondersteuner (POH). Vaak krijgen wij de vraag wie wat doet en waar de verantwoordelijkheden liggen.

Rol en verantwoordelijkheden van een casemanager, in onze ogen de belangrijkste rol

De casemanager is het aanspreekpunt van de langdurig zieke werknemer, de werkgever én de arbodienst. De twee hoofdtaken zijn:

  • het bespoedigen van een verantwoorde re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer;
  • het bewaken van het verzuimproces en het verzuimdossier zodat dit voldoet aan de eisen en termijnen uit de Wet Verbetering Poortwachter* (WVP). 

Om de twee hoofdtaken goed uit te voeren zal een casemanager de volgende activiteiten ondernemen;

  • bewaken van de voortgang en verplichtingen tijdens het re-integratieproces; 
  • communiceren met werknemer, werkgever en arbodienst over de meest doelmatige route  tot duurzame interne of externe werkhervatting;
  • inzetten van externe deskundigen zoals arbeidsdeskundige, mediator tijdens re-integratie. 

Let op; een casemanager heeft niet de bevoegdheid om de arbeid(on)geschiktheid van een zieke medewerker te bepalen. Dat mag alleen de bedrijfsarts. De casemanager kan ook niet verwijzen naar medisch specialisten. Dat mag ook alleen de bedrijfsarts doen.

De WVP* stelt dat er een casemanager benoemd moet worden door werkgever en werknemer. Uiterlijk in week acht bij het opstellen van het Plan van Aanpak, maar vaak wordt dat eerder gedaan bijvoorbeeld als een medewerker 2 weken of langer ziek is.  

Binnen een arbodienst worden ook de termen verzuimregisseur, procesregisseur, procesbegeleider verzuim of medisch verzuimcoördinator gebruikt.  Vraag bij twijfel altijd wat de rol is van de medewerker bij de arbodienst, dat doen wij ook. 

Interne of externe casemanager?

Bij grote organisaties is de casemanager een leidinggevende of iemand van de afdeling HR. Beschikbare tijd en kennis over de WVP zijn essentieel voor begeleiding bij verzuim. Veel kleine mkb-bedrijven schakelen een externe HR-adviseur, zoals wij, in als casemanager, omdat de tijd en de kennis er niet is. In de praktijk komt het ook voor dat bij kleinere werkgevers de casemanager een medewerker van de arbodienst is of benoemd wordt via de verzuimverzekeraar.    

Rol en verantwoordelijkheden van een Praktijkondersteuner bij de arbodienst

De Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ondersteunt de bedrijfsarts door deeltaken over te nemen. Zo houdt deze meer tijd over over voor complexe dossiers en preventie. Hieronder geven we aan wat de taken van de Praktijkondersteuner Bedrijfsarts zijn:

  • uitvoeren preventief spreekuur;
  • bezoeken van de werkplek, voeren van overleg;
  • eerste intake gesprek na ziekmelding, verzuimbegeleiding;
  • werkgever, werknemer, casemanager adviseren over re-integratiemogelijkheden;
  • opzetten en begeleiden Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO of PMO).

Bij al deze taken blijft de bedrijfsarts eindverantwoordelijk. De Praktijkondersteuner Bedrijfsarts is een professional met bijvoorbeeld een verpleegkundige opleiding op HBO of MBO -4 niveau,  plus een aanvullende bedrijfsopleiding.   

Rol en verantwoordelijkheid van de Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk (POH)

Bij huisartsenpraktijken is vaak een praktijkondersteuner in dienst. De belangrijkste taak is de huisarts ondersteunen bij medische routinematige taken.  Er zijn twee specialisaties van de POH; somatische en geestelijke gezondheidszorg. De POH is eveneens  MBO of HBO opgeleid  met een aanvullende  bedrijfsopleiding.

De POH begeleidt chronische patiënten. In somatiek gespecialiseerd met bijvoorbeeld diabetes, astma  COPD,  hart- en vaatziekten. Indien specialisatie in de geestelijke gezondheidszorg burn-out, psychose, gezinsconflicten ed. De praktijkondersteuner signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt patiënten in samenwerking met de huisarts. 

De Praktijkondersteuner is net als de huisarts gehouden aan het medisch beroepsgeheim. Een werkgever zal zelden contact hebben met de POH of huisarts van de medewerker. 

Wat kan Willems Personeels- & Organisatieadvies voor u betekenen?

Regelmatig vervullen wij de rol van externe casemanager. Wij begeleiden daarbij werknemer als werkgever bij het re-integratieproces. Wij bewaken de termijnen die de WvP voorschrijft en werken daarbij samen met arbodiensten, arbeidsdeskundigen en dergelijke. Samen met de werkgever zorgen wij ervoor dat u aan de eisen voldoet die de WvP* stelt bij arbeidsongeschiktheid.

Meer weten? 
Bel Luc Willems 06 41297624 of Alex Lahpor 085 8770186 

#lwpa #hrm #casemanager #praktijkondersteuner #bedrijfsarts #wetpoortwachter #verzuim